неделя, май 19, 2024

Бареков плаща 90 бона на Христо Ковачки

Date:

Сподели новината.

Николай Бареков и Мария Календерска ще трябва да заплатят общо 90 хил. лв. на бизнесмена Христо Ковачки като обезщетение за неимуществени вреди, реши Софийският градски съд. Причината – изявления на Бареков и Календерска в различни медии, в които те твърдят, че Ковачки е искал убийството на бившия телевизионен водещ и е подкупил депутатите от “България без цензура”, които напуснаха Бареков и започнаха да гравитират около свързваната с енергийния бос партия ЛИДЕР (която впоследствие се преименува на Български демократичен център).

Бареков и Календерска ще трябва да платят и около 7 хил. лв. под формата на съдебни разноски и хонорар за защитника на Ковачки в производството пред съда. Решението на СГС не е окончателно, тъй като предстои да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Между 20 и 25 хил. лв. на изявление

Съдът е уважил и четирите иска на Ковачки срещу Бареков и Календерска в пълен размер. Първото изявление, което Ковачки е атакувал пред съда, е било публикувано в сайта Offnews към края на януари 2015 г. От свидетелските показания на редактора Георги Сачев става ясно, че Бареков сам се е свързал с него и е поискал да даде интервю. Тогава той заявил, че “през последните седмици Христо Ковачки направи персонален опит да купи парламентарната група и да я вземе на “ръчно управление”.” Ден по-късно Бареков отново атакува Ковачки пред кафявия сайт “Пик”. Там той заявява, че “Христо Ковачки е единственият олигарх, който се опитва да си купи цяла парламентарна група, все едно някой от неговите колеги олигарси си купува поредна яхта или поредна S-класа”. Третото изявление, заради което Бареков е осъден да плати на бизнесмена обезщетение, е отново пред Offnews. Пред сайта той казва: “Изпратих писма до главния прокурор Сотир Цацаров и до премиера Бойко Борисов, че се подготвя физическото ми ликвидиране. (…) Смятам, че единственият човек, който има интерес от смъртта ми е Христо Ковачки”.

През февруари 2015 г. в интервю пред Нова телевизия, Мария Календерска твърди, че Ковачки сам е признал пред нея, че “купува” депутатите на “България без цензура”, но “ако се разберем с вас, този процес може да спре”. По този повод в единственото провело се заседание като свидетел по делото беше повикан депутатът Светлин Танчев. Той отрече Христо Ковачки да е заявявал подобно нещо в негово присъствие.

За изявленията си пред Offnews Бареков е осъден да плати по 25 хил. лв., а за това пред “Пик” – 20 хил. лв. Мария Календерска е осъдена да плати на Ковачки 20 хил лв. Това е и пълният размер на претендираното от Христо Ковачки обезщетение.

В мотивите си съдът посочва, че е безспорно установено от свидетелските показания на Георги Сачев и главния редактор на Offnews Владимир Йончев, че именно Николай Бареков е автор на цитираните от медиата изявления. Съдът приема също, че изнесените от бившия телевизионен водещ факти – че Христо Ковачки е подкупил депутати от неговата партия и че е бил замесен в заговор за неговото убийство – са неистински.

“Несъмнено налаганото в обществото убеждение, че един конкретен бизнесмен извършва престъпления – подкуп на народни представители, за да им налага взимане на конкретни решения в това им качество, че управлява задкулисно в политиката, влияе негативно върху доброто му име. Българското общество е особено чувствително на такава тема и с оглед на тежкото социално положение на широк кръг граждани, както е чувствителна и особено актуална темата за корупцията в политиката и зависимостите на българските политически представители от икономически фактори. Ответникът Бареков, като политик и журналист, при оповестяване на своите твърдения пред медиите несъмнено е съзнавал, че посочва ищеца като един представител на кръг от лица, към които аудиторията проявява обществена нетърпимост,” се посочва в мотивите на съдия Александър Желязков.

Бареков – не за първи път осъден, не за първи път убиван

Това не е първият случай, при който евродепутата е осъден да заплати обезщетение. През 2014 г. съдът отсъжда такова в полза на “Икономедиа” заради снимка от вестник ‘Капитал”, публикувана в личния блог на Николай Бареков. Снимката е озаглавена “Борисов се черпи с Пашата и Маргините на купон на СИК”, а като източник е посочен “интернет”. След това изображението се появява и във в. “Телеграф”, който също е осъден да заплати на “Икономедиа” обезщетение от 15 хил. лв.

Христо Ковачки не е и първият човек, който е “подготвял” убийството на Бареков по думите на самия евродепутат. През ноември 2013 г. – по време на управлението на кабинета “Орешарски” – телевизионният водещ, който в миналото демонстираше топли отношения с Бойко Борисов, заяви пред кафевия сайт “Пик”, че лидерът на ГЕРБ е “поискал неговото физическо ликвидиране”. През март 2014 г. пък човек с газов пистолет произведе няколко изстрела във въздуха край офис на ББЦ. Въпреки че впоследствие изтеклите записи от охранителни камери показаха, че човекът стреля видимо без особена идея, а политикът дори не е бил в на мястото по това време, Бареков обяви, че “атаката” е извършена целенасочено срещу офис на ББЦ, започна да носи бронежилетка и заяви, че “следите водят към Бойко Борисов”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...