понеделник, май 6, 2024

В Бургас ще строят паркинг като във Венеция

Date:

Сподели новината.

 

Новият многоетажен паркинг край жп гарата в Бургас ще бъде изграждан поетапно – етаж по етаж. Ще се инвестира тогава, когато общината има пари. Това съобщи кметът Димитър Николов. Обектът ще наподобява големия паркинг, който се намира в италианският град Венеция, на брега на Адриатическо море. Там постройката осигурява над 3000 паркоместа и решава голяма част от проблемите с наплива на автомобили, особено през лятото. Естествено в Бургас мащабите няма да същите.Амбициозните планове на градоначалника в началото на третия му мандат са Бургас да се отвори към морето и цялото пространство около държавния порт да се превърне в модерно ларго с площад, административни, офис сгради, културни и търговски центрове. Предстоят разговори с държавата за прехвърлянето на собствеността на земята около административната сграда на Пристанище Бургас.

Първият етап ще бъде проектирането на паркинга. Както кметът Николов го описа той ще бъде като конструктор лего – ще се гради етаж по етаж със сглобяеми конструкции. Подобна е практиката в редица европейски градове, където от десетилетия издигат подобни обекти буквално за дни. Това ще бъде т.нар. буферен паркинг, който ще поема основния поток от автомобили. Идеята е цените да са преференциални, което ще направи използването на паркиннга много по-изгодно от синята зона, например.

Общината преди време имаше планове да направи буферна зона в района на бул.“Мария Луиза“ и бул.“Иван Вазов“. Общинският съвет сформира специална комисия, която огледа терена, но се оказа, че собствеността там е смесена, а и в близост има голям жилищен блок, чиито жители със сигурност нямаше да харесат идеята току под терасите им да има многоетажен паркинг.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....