четвъртък, април 25, 2024

В Бургас влиза половин милиард от строителство през 2016 година

Date:

Сподели новината.

През 2016 година в община Бургас се очертава бум на строителството. Инвестициите в тази дейност се очаква да надхвърлят 500 милиона лева. Това означава и над 3000 нови временни работни места, които браншът ще предложи. В последните една-две години строителството в града проявява сериозни признаци на съживяване. По данни от края на 2015 година Бургас се нарежда на трето място в страта по започнати нови жилищни сгради, като изостава съвсем малко от Пловдив и изпреварва Варна, съобщава “Черноморски фар”.  По строителство на тъгровски и административни площи градът сащо е на трето място, но темповете са високи. Това е добра новина за хората в бранша, които в периоза 2009 – 2011 година изпитаха истински шок заради острото навлизане на икономическата криза, която удари най-много точно строителния бранш. Общата площ, която ще бъде застроена е около 300 хиляди квадратни метра. Строителната дейност обаче ще има и други измерения.
През 2016 година ударни се изграждат нови жилищни постройки. Само в Славейков в момента се изграждат три нови кооперации. Край стадион Лазур се строи огромен билдинг, който ще предложи над 100 нови луксозни апартамента. Много е засилено и строителството на блокове в Зорница и Меден Рудник. Край Зорница до стадион Лазур до края на годината ще бъде готова нова 12 – етажна сграда, която е за ВИП-клиенти. Там жилищата започват от 1200 евро на квадратен метър. В новата баровска кооперация ще има спа-център, магазини, офиси с различни услуги и много компактен подзмен паркинг.  По понятни причини в централната градска част, Лазур и Възраждане почти няма такава дейност. Там просто няма свободни площи, а малкото останали незастроени парцели струват огромни пари. Всъщност точно в комплекс Лазур ще започне строеж и на една от най-луксозните сгради в Бургас. Тя ще има много интересна архитектура и цените ще започват от 1350 евро на зелена. При завършен строеж към тази стойност вече ще се добавят още 600-700 евро. Продажбата на жилището на зелено вече е започнала, а интерес има и то сериозен. Самата сграда ще е точно срещу Флолата с невероятна панорама към целия Бургаски залив и на броени метри от плажната ивица. Тя ще с височина 64 метра, а се очаква в нея да бъдат вложени над 5 милиона евро . Сумата може да бъде увеличена като стойност, защото строителството ще бъде на много високо ниво, а жителите на новата сграда ще ползват и много допълнителни екстри. Нови жилщни комплекси се изграждат и кварталите Сарафово и Крайморие, които също са част от града и където се пренасочват вече не малко от новите купувачи. В Сарафово комлексът е от типа “затворен” и ще предлага много удобства за своите обитатели.Той ще се намира до самия плаж и се очаква да е хит сред по платежоспособните клиенти.  Там се строят и две нови кооперации, които  също се намират близо до морето.
Капиталовата програма на община Бургас и усвояването на средства от европейските фондове също допринася за новия строителен бум. В момента тече изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт. Подменя се асфалтова настилка, изграждат се нови велоалеи, строят се пасарелки, обновява се инфраструктура. Паралелно вървят и други строителни проекти. През тази година е планиран и стартът на изграждането на новия спортен комплекс край “Славейков”. Въпреки, че процедурата беше спряна, тя ще се поднови до два месеца, а сумата е 13 милиона лева. Зала Арена Бургас пък ще струва около 50 милиона лева. Там също има забавяне на процесите, водят се преговори с нови инвеститори и фирми, които да извършат целия маркетинг на съоръжението, но то ще бъде построено, като през тази година залата трябва да е на ниво до груб строеж. Планира се и промишлено строителство, като най-сериозната инвестиция се очащва да бъде върху парцела на бившия завод “Георги Димитров”. По последни данни там ще бъдат изградени складове, халета и логистичнси центрове, които ще обслужват частните пристанище в района.  В Индустриално- логистичния парк съко кипи строителна дейност, макар и все още в сравнителна слаби мащаби. Там вече се довършваголяма сграда за автосервиз, строи се обшиен склад, както и няколко цеха.  В района на новата индустриална зона около “Бургас плаза мол” пък се довършват няколко търговски и административни сгради, чийто строителство беше замряло, но се намериха нови инвеститори, които довършиха проектите.
Така строителството на територията на общината засили своите темпове. Любопитни процеси се наблюдават при заплащането в бранша. През 2008 година, когато беше пикът на строителния бум у нас, заплатите дори и на общите работници бяха достигнали до 2000 лева на месец. Инженерите получаваха по 3500 лева, а шефовете на обекти с 1000 лева отгоре. Сега обаче сумите са коригирани значитело, въпреки оживлението. Общите работници не вземат повече от 800-900 лева заплата, инженерите се разписват срещу 2000, а ръководителите получават в зависимост от договорките с шефовете си или собствениците на проектите. лед голяма “прегряване” преди осем години, сега фирмите са много по-предпазливи в заплащането. Дори и надничарите, които бачкат на ден, не получават повече от 50 лева на смяна. През 2008 година сумата стигаше 100 лева и тогава имаше дори недоволство от тези нива.
500 милиона лева, които ще влязат в общината ще са като двигател за местната икономика. Част от тези пари ще изтекат за материали, транспорт, посредничество, консумативи и други допълнителни разходи. Но това ще означава и работа за местните складове за строителни матариали, магазини, които продават свързани със този бизнес стоки. Не на последна място заетите хора в бранша ще похарчат заплатите си в бургаските търговски обекти, което ще бъде стимул за всички участници във веригата.
Според експертите е невъзможно да се повтори бумът от 2005-2008 година. Тогава условията бяха различни. Банките отпуската много по-лесно кредити, като цяло икономиката в страната растеше с по-бързи темпове, а и потребителите бяха по-смели в покупките си. Сега има една предпазливост на пазара, която го възпира от по-големи ръстове и темпове. Освен това банковото кредитиране е много по-затегнато и се изискват много по-големи гаранции за отпускане на заемни средства. Въпреки това ръстът на строителството е признак за сравнително добро икономическо здраве на региона. Факт е, че Бургас продължава да бъде един малкото градове, които не се обезлюдяват, въпреки тежката криза в цялата страна. А, това е признак, че в града има препитание..

 

Източник: Черноморски фар

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Бачийски: Нека продължим да създаваме по-добра и по-силна България!

Депутатът и лидер на ПП "Средна европейска класа" -...