понеделник, април 29, 2024

Вижте най-големите сделки на годината

Date:

Сподели новината.

Последната година се оказа особено печеливша за големите корпорации. Много от тях решиха да инвестират смело и 2015 г. беше белязана от много на брой и големи на сума сделки за сливания и придобивания. Тази тенденция се усети особено през последните месеци, най-вече във фармацевтичната индустрия. Неслучайно най-голямата сделка на годината се реализира именно в този сектор. Ето и кои са останалите в топ 10:

1. Pfizer и Allergan – $160 милиарда

През ноември американската фармацевтична корпорация Pfizer се договори за придобиването на европейския производител на ботокс Allergan Plc на стойност от 160 млрд. долара. След като най-голямата сделка в здравния сектор до сега се осъществи, американската компания ще се превърне в най-големия играч в сферата.

2. Anheuser-Busch InBev NV и SABMiller Plc – $107 милиарда

Белгийската компания Anheuser-Busch InBev NV се съгласи да плати 107 млрд. долара за придобиване на конкурента си SABMiller Plc. Сделката ще осъществи сливането на двата най-големи производителя на бира в света, като новата компания ще произвежда около 30 на сто от пивото в световен мащаб.

3. Shell и BG Group – $79,3 милиарда

Петролният гигант Shell успя да осъществи една от най-големите сделки в историята на компаниите, обработващи природни богатства. През април корпорацията се съгласи да купи британската газова фирма BG Group (British Gas) за 47 млрд. паунда или около 70 млдр. долара.

4. Charter и Time Warner – $79,25 милиарда

През май стана ясно, че кабелният оператор Charter Communications Inc. купува конкурента си Time Warner Cable Inc. За 79,25 млрд. долара. Двете компании бяха на трето и четвърто място по пазарен дял в САЩ.

5. Dell и EMC – $67 милиарда

През октомври от технологичния гигант Dell обявиха, че ще закупят EMC. Сделката между двете фирми се смята като най-голямата в технологичната история, възлизаща на 67 млрд. долара. Резултатът от договора между двете компании ще бъде усетен и у нас. Причината е, че EMC притежава 80% от акциите на компанията Vmware, която оперира и в България.

6. Heinz и Kraft – $55,42 милиарда

През 2015 г. американският производител на кетчуп H.J. Heinz Co придоби фирмата за хранителни стоки Kraft Foods Group Inc. Така се създаде третата по големина компания в хранително-вкусовата промишленост в Северна Америка и петата по големина в света.

7. Anthem и Cigna – $50,38 милиарда

Малко над 50 млрд. долара даде застрахователната компания Anthem, за да стане собственик на конкурента си Cigna Corp. Със сделката новото дружество се превърна в най-големият застраховател в Щатите.

8. Teva Pharmaceutical и Allergan – $40,5 милиарда

Няколко месеца преди сключването на сделката с Pfizer, европейският фармацевтичен производител Allergan беше придобит от израелския гигант Teva. В края на юли двете компании се договориха за цена от 40,5 млрд. долара.

9. Berkshire Hathaway и Precision Castparts – $35,7 милиарда

През август милиардерът Уорън Бъфет успя да сключи най-голямата си сделка. Тогава неговата компания Berkshire Hathaway купи производителя на авиационно и енергийно оборудване Precision Castparts. Няколко месеца преди това Berkshire Hathawa участва и в сливането на Heinz и Kraft.

10. Mylan и Perrigo – $34,87 милиарда

Производителят на генерични лекарства Mylan се отказа от сделка с Teva през 2015 г. Все пак компанията не остана капо, като стана собственик на ирландската Perrigo за 34,87 млрд. долара. Така американската корпорация засили влиянието си на Стария континент.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

СЕК срещу „Задкулисните игри в местната политика”

В стила на политически наблюдател, разказващ за тайните сделки...