четвъртък, април 25, 2024

Българи купиха 600 милиона евро от новия държавен дълг

Date:

Сподели новината.

Български инвеститори са купили облигации за малко над 590 млн. евро от новата емисия външен дълг на България. Това представлява 29,6% от общата сума на пласираните ценни книжа.

В понеделник страната ни емитира двоен транш 7-годишни и 12-годишни облигации на стойност 1,994 млрд. евро. Пласираните 7-годишни книжа са на стойност 1,144 млрд. евро, а 12-годишните – за 850 млн. евро. Следващите по обем на закупените книжа инвеститори са от Великобритания. Те са придобили 25% от 7-годишни бондове и 21 на сто – от 12-годишните. По тип инвеститори най-много от книжата са закупени от инвестиционни фондове – почти половината, следвани от банките, а на трето място са застрахователните и пенсионните компании.

7-годишните облигации са на цена от 98,192 евро за 100 евро номинал, при лихвен купон от 1,875% и според от 185 базисни пункта над осреднената цена на лихвените суапове (доходност 2,156%), докато траншът от 12-годишни облигации е пласиран при цена от 98,237 евро за 100 евро номинал при лихвен купон от 3,000% и 235 базисни пункта над средната цена на лихвените суапове (доходност 3,179%).

BNP Paribas, Citi, JP Morgan и UniCredit действаха като водещи мениджъри на сделката, съобщиха от финансовото министерство.

Трансакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка за тази година, коментираха от ведомството, ръководено от Владислав Горанов. Това беше и първата емисия на държавен дълг в евро от обявяването на новия пакет от стимулиращи мерки на ЕЦБ от миналата седмица. Поредната мащабна лихвена и парична стимулираща програма на ЕЦБ има за цел овладяване на дефлационните тенденции и подкрепа за икономически растеж в еврозоната. От МФ допълниха, че решението за бързото осъществяване на емисията – в рамките на един ден, е взето, за да може страната да се възползва от благоприятните пазарни условия след решението на ЕЦБ.

При 7-годишните облигации България регистрира най-ниския лихвен купон, постиган от държавата на международните капиталови пазари, отбелязаха още от министерството. След тази трансакция броят емитираните от България облигации на международните капиталови пазари достигна седем.

Новият дълг ще бъде използван за покриване на стари задължения на държавата, както и на дефицита. Той ще служи и в случай на нужда от ликвидна подкрепа след оценката на качеството на активите на банковата ни система.

На 19 март 2015 г. властите в нашата страна емитираха нов външен дълг, продавайки 7-, 12­ и 20-годишни еврооблигации след старта на програмата на ЕЦБ за „количествени улеснения”. Тогава бяха пласирани 7­ и 12-годишни ценни книжа за съответно 1,25 млрд. евро и 1 млрд. евро.

Политика

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...