четвъртък, май 2, 2024

Бургас пусна пак спорна поръчка за спортен комплекс с по-висока цена

Date:

Сподели новината.

 

Два месеца след като спря процедурата за строителство на спортен комплекс, община Бургас е обявила нова, по-скъпа поръчка за съоръжението. Стойността й е 14 млн. лв. без ДДС, или с 3.2 млн. лв. повече от предходната, въпреки че липсата на средства бе официалният мотив на общината за прекратяването на предната процедура. Освен това новият вариант на документацията съдържа няколко интересни момента. Първо, за разлика от първата процедура, когато описанието на заданието бе доста общо, сега то е много по-подробно и с конкретни параметри за съоръженията. Второ, някои от тези параметри подозрително буквално съвпадат с елементи от проекта на спечелилото първата поръчка сдружение “Бургас спорт” (спряганата за близка до изпълнителния директор на “Лукойл България” Валентин Златев “Джи Пи груп” и “АБ инвест НН”). И трето, въпреки по-високата си цена търгът този път е само за строителство без проектиране, като е скъсен е и срокът за изпълнението.

Така изглежда сякаш общината вече си е избрала точно определен проект и изпълнител, а поръчката е била спряна само за да бъде обявена отново проформа, а изпълнителят ще бъде “компенсиран” за забавянето с по-висока цена.
Въпреки че разполагаха с две седмици за реакция, от община Бургас не отговориха на въпросите на “Капитал Daily”.

Открийте разликите

Проектът предвижда на общинския терен от 23 дка в бургаския жк “Славейков” да бъдат изградени закрит плувен басейн, паркинг, футболно игрище с трибуни, тенис корт, обслужващи сгради. Те ще се намират на територията на стария плувен комплекс със спортна зала.
В документацията по първата процедура липсваха повече детайли. Там пише, че това е “сложен обект, състоящ се от отделни модули”, които трябва да бъдат свързани с къси връзки. Определена бе площта за застрояване. И това е приблизително всичко.

В новите условия изискванията са много по-детайлни. Всяко от съоръженията трябва да е обособено като отделен подобект и с прецизирани размери. Басейнът ще бъде с олимпийски размери 20 на 50 м и с трибуни за 1200 гости. Върху сградата на басейна е предвидена покривна градина – “зелен хълм”, поставен върху “стоманенобетонна черупка с големи подпорни разстояния”. Футболното игрище трябва да е с размери 100 на 65 м и с настилка от изкуствена трева. Двата тенис корта трябва да са със синтетична настилка върху стоманенобетонна конструкция с дебелина 12 см.

Конкретни изисквания вече има и за вертикалната планировка и озеленяването. Тук изискването е за “естествено съжителство” между парковете и спорта, като съоръженията “трябва да се впишат дискретно в метафората за “зеления хълм”.

Елементи от описанието на новата поръчка обаче подозрително напомнят на предложения от проекта на спечелилото първия търг сдружение “Бургас спорт”.

От един от оценяващите протоколи на комисията от първата процедура се вижда, че именно в тяхната оферта – и само там, се говори за концепция на “зелен хълм”, която да допълни характера на парк “Изгрев”, и за “стоманенобетонна черупка” на плувния басейн на комплекса.

Има готов проект?

Съществена разлика е, че новата поръчка не включва дейности по проектиране, които бяха много детайлно описани в предната процедура. Сега се изисква само “изпълнение на строително-монтажни работи на обект с четири подобекта”. От община Бургас не отговориха дали разполагат с готов проект и как е изготвен. Вероятно спестяването на проектантската част е и причината за по-късия период на изпълнение – 390 вместо предишните 510 дни.

Отпаднали са и изискванията за проектантска правоспособност и проектантски опит за 3 години назад. Сега желаещите да подадат оферти трябва да докажат, че през последните пет години са изпълнявали строителство и ремонт на поне един подобен проект.

Разлика има и при критериите за оценка на предложенията. В първата процедура водещо бе техническото предложение (с тежест 60) – с подпоказатели като устройствена концепция и идейното решение, оригиналност, работната програма и мерките за намаляването на шума и замърсяването в квартала. Цената бе след това с тежест 40. В новите документи водеща е цената – с тежест 55, следвана от техническото предложение (30) и сроковете за изпълнение на отделните подобекти (15). Променена е и цената на изискваната гаранция – от 50 на 100 хил. лв. Оферти се приемат до 19 май.

Предисторията

Първият търг за спортния комплекс в Бургас бе обявен в началото на октомври миналата година с прогнозна цена 10.8 млн. лв. без ДДС. Въпреки не особено щедрото време за изготвяне на проект – под 2 месеца, оферти подадоха пет компании и обединения. До финален етап стигнаха три кандидата – сдружение “Бургас спорт” (“Джи Пи груп” и “АБ инвест НН”), “Спортен комплекс Бургас 2015” (“Главболгарстрой”, “Кристална вода”, която се контролира от Румен Гайтански–Вълка, и “Проикс”) и “Щрабаг”. И трите фирми предложиха сходни ценови оферти – около прогнозната стойност, като тази на “Щрабаг” бе най-ниска – 10.72 млн. лв. без ДДС.

Тъй като водещият критерий бе техническо приложение и оригиналността на идеята, по този показател спечели сдружение “Бургас спорт”, което бе избрано за изпълнител на проекта.
Изграждането на спортната зала в Бургас бе една от ударно прекратените по искане на премиера Бойко Борисов през февруари поръчки заради “витаещи съмнения”, че избраните фирми твърде често са едни и същи.

Официалните мотиви за прекратяването бяха, че община Бургас не може да си позволи да поеме разноските по ремонта на комплекса.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...