понеделник, май 20, 2024

Бургаският екскурзовод Лъчезар Първински – гид на графини и световни певци

Date:

Сподели новината.

Едни от най-хубавите спомени когато се обърнем назад във времето е красивите места, който сме посещавали. А, за да останат тези емоции за цял живот е нужен добър гид. Лошият екскурзовод може да развали и най-хубавата почивка до най-впечатляващите места по света, казва Лъчезар Първински. Бургаският  екскурзовод  показва красотите и историята на Родината ни на немски и нидераландски туристи. Той е имал привилегията да бъде гид на две немски графини. Дамите със синя кръв са били от северно немската аристокрация. А с какво впечатлява нашата малка България жени, който живеят в замъци и са видели доста неща по света?  Екскурзоводът разказва, че най-много чуждестранните туристи са запленени от магията на Рилския манастир и духа на Стария Пловдив. Сред ВИП-персоните на Първински е бил и бивш белгийски министър. А неговата обиколка е била до старинните къщи и старовремска Жеравна. Известният белгийски изпълнителна шлагерна музика Люк Стено също е бил сред популярните чужденци, който се опознават  България, благодарение на екскурзовода Лъчезар Първински.  
Запленени от бижутата на България-Рилския манастир и Пловдив са останали и мастити швейцарци –архитекти и банкери, който имат бизнес в града на Голямата ябълка-Ню Йорк.
Според Първински да си екскурзовод е интересно, но понякога и  доста напрегнато. Трябва да имаш железни нерви, да изтърпиш всички претенции и въпроси на хората, да реагираш на момента, казва бургаския гид. Освен това трябва да си много дипломатичен, дружелюбен. Трябва да имаш дух, хъс за работа. Както и голяма доза рутина. Когато имаш много опит и знания можеш да жонглираш с фактите, със знанията и често да излезеш от ситуация, която на пръв поглед изглежда нерешима.
Но като във всяка професия и при гидовете не всичко е розово.
Първински разказва, че има колеги, който идват по един сезон и се отказват, виждат как стоят нещата в кухнята. А специално чужденците са доста претенциозни и имат големи изисквания, а за да не избухнеш, освен любезност се иска и много търпение.
Бургаският гид казва, че профилът на туриста е крайно различен.
Ако тези по морето се интересуват единствено от стандарта на живот, цените на храни и напитки, то има и такива, който обикалят вътрешността на страната, туровете им включват най-интересното от многовековната история на България. А маршрутът им е с дължина от 1300 километра, по време на който те разглеждат средновековни църкви, манастири, но и духа на старите български градове като Пловдив, Търново, Жеравна и Трявна.
А най-любознателните туристи като нация няма. Всичко зависи от отделния човек и неговите изисквания. Независимо обаче дали Лъчезар Първински ще говори за история, изкуство, религия или ще обяснява за стандарта на живот на българите на западните европейци, казва, че за нищо на света не би сменил професията си, защото това не само е  неговото препитание, което му дава хляб, но и го прави по-богат духовно.
 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...