петък, април 26, 2024

Бургазлия променя икономически региона

Date:

Сподели новината.

Бургаският общински съветник – активист и предприемач Константин Бачийски методологично и последователно развива години на ред програма от около 10 точки, която ще осигури хиляди нови работни места в региона.
Това става с постепенното изпълнение на неговата стратегия за икономическо стимулиране на месния бизнес и инвестиции в региона. Малко известен факт е , че този сезон Бачийски помогна за удължаването на туристическия сезон. Тази година в международен аспект възникнаха неочаквано добри шансове за България и имаше голям интерес на туристи от Русия и от бившите републики от СССР да посещават страната ни с чартърни полети. Само че пред тези полети имаше ограничения във връзка в със спогодбата между България и Русия създадена преди няколко десетилетия, която регламентира, че от българска страна полетите могат да се осъществяват от авиокомпаия „Балкан”, сега вече „България еър”, а от руска страна от „Аерофлот”. Всички останали компании, които провеждат полети между двете страни, трябваше да получават съгласуване от Главнавъздухоплавателна агенция в България и същата агенция от Русия. Само след такова разрешение можеше да се осъществява полет. За облекчение на трафика преди няколко години към тази спогодба е добавя анекс оказващ , че между 15 май и 16 септември между България и Русия могат да летят всякакви авиокомпании без съгласуване. Проблемът се състоеше в това, че преди 15 май и след 16 септември тази година имаше голям интерес от авиокомпании, които искаха да докарат туристи у нас, но нямаше как да се извършат тези полети  Чрез действия и усилия на Бачийски се разреши проблема за пристигането на самолети с руски туристи извън периода 15 май – 16 септември, като със съвместни усилия успяват да съгласуват на международно ниво удължаване на периода от 1 април до 30 октомври, като по този начин се увеличи „прозореца”, който вече не е от 15 май до 16 септември, а от 1 април до 30 октомври…почти с месец и половина се удължи времето за полети преди сезона и месец и полови в края на сезона. По този начин се облекчава пристигането на десетки хиляди туристи извън активния сезон , които вкара допълнителен финансов ресурс в региона и косвено в бюджета на държавата.

Бачийски вече се пребори и за постоянни целогодишни полети от Летище Бургас. За целта общините в региона създават специален фонд, който стимулира през зимните месеци компаниите да летят постоянно от и до Бургас. След проведени редици преговори с авиокомпании, в близките месеци ще бъдат открити нови линии до Германия, Испания, Италия и Франция, именно благодарение на усилията на Бачийски и неговата инициатива. Това ще помогне да се привлече чуждестранни пътници извън активния летен сезон и по-дълъг туристически сезон, ще помогне за подобряването на живота на хората от  региона, защото много хора вече работя и живеят в чужбина или децата им учат в чужбина , а също ще помогне сериозният бизнес да стъпи тук. Именно липсата на целогодишни редовни полети и е била една от пречките за навлизане на някой по-големи чужди компании в цялата област. Сега този проблем е премахнат и с откриването на нови целогодишни работни места ще се подобри икономика в региона и благосъстоянието на хората.
 
Отделно, Бачийски работи върху реализирането на стратегия за развитие на пръстен от индустриални зони край Бургас. Чрез изграждането им и правилна стратегия за привличане на фирми-инвеститори ще бъде даден мощен стимул за разкриване на много нови работни места. Бургаският съветник визира примера на „Тракия икономическа зона“, която се състой от 7 отделни индустриални зони , които се намират край Пловдив и генерира огромен финансов ресурс в последните години, разкривайки 20 000 хиляди нови работни места и привличайки над милиард и половина инвестиции до сега. Точно това от което се нуждае и региона на Бургас. Според стратегията на Бачийски, Бургас също може да се превърне в примамливо място за отваряне на нови чисти производства и логистични центрове, което ще даде стимул на местната икономика и ще доведе до повишаване на доходите на населението.
Бургаският съветник работи по тази стратегия вече няколко години и се очаква в съвсем скоро време тя да даде своите реални резултати. Така бургаската икономика ще получи силен  импулс за развитие.

Константин Бачийски стана популярен с това, че от години защитава и отстоява обществения интерес, като измисля и реализира идеи, които подобряват и развиват региона. Той е инициатора на намаляването на такса битови отпадъци за бизнеса от 11 на 6.7% , които преди това неоснователно се събира и всяка година генерираше излишъци в бюджета. Също така е инициатор за създаването на нова комисия за спасяване на стадион Черноморец и благодарение на неговите усилия и най-вече на упоритостта на Константин Бачийски, Община Бургас все още има шанс да запази този спортен актив.
Известен и с това, че от години дарява всичките си заплати като общински съветник за подобряването на бургаското здравеопазване. Става въпрос за възнагражденията, които е получил в периода, в който активно се занимава с обществена дейност – от 2011 година до сега. Само за последната година е подпомогнал редица лечебни заведения в Бургас и региона. На скоро след анкета с участието на бургазлии закупи супер модерен кувьоз от реномираната немска марка Dräger за нуждите на УМБАЛ Бургас. Месеци преди това с лични средства обнови оборудването на цял етаж за Център за психично здраве в Бургас, както и подпомогна спешната помощ в Средец.
Отделно през годините подкрепя повишаването на качеството на образуванието , както подпомага на редица образователни инициативи, като последната му инициатива беше оборудване компютърен кабинет в Университет “Проф. д-р Асен Златаров” Бургас.

За принос в развитието на Бургас, Константин Бачйски и номириран за личност на годината за 2016 година  Ако подкрепяте някой от неговите инициативи или Ви допадат неговите действия може да го подкрепите в анкетата, като гласувайте за него на този линк.

 

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Бачийски: Нека продължим да създаваме по-добра и по-силна България!

Депутатът и лидер на ПП "Средна европейска класа" -...