неделя, май 5, 2024

Британският паунд пада с часове

Date:

Сподели новината.

Британският паунд записа най-големия си спад спрямо долара за последната повече от година на фона на несигурната съдба на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Валутата поевтиня с 1,65% до 1,4167 долара, като това е най-големият спад от 1 януари 2015 г. до сега, съобщава BBC.

Това беше реакцията на пазара, след като кметът на Лондон Борис Джонсън агитира за излизането на Острова от съюза. По-рано премиерът Дейвид Камерън насрочи за юни референдума за оставането или напускането на ЕС.

От началото на годината опасенията от евентуален Брекзит понижиха курса на паунда спрямо щатския долар с 3,9%. Според анализатори колебанията на валутата ще продължат заради променящите се събития покрай вота.

 

Икономиките на тези европейски членки ще бъдат най-засегнати при такъв сценарий

Британската валута падна рекордно до 160,175 йени, което е най-ниското й равнище от ноември 2013 г. Заедно с това тя поевтиня с 1,2 на сто до 1,27780 евро.

Голямото мнозинство от ръководителите на британските и германските компании се изказват твърдо против възможното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това показва анкета на Economist Intelligence Unit, която беше публикувана миналата седмица.

Сред последствията от Brexit те посочват силно негативно влияние върху обема на търговията и инвестициите, пазара на труда не само техните сфери, но и конкретно върху управляваните от тях предприятия.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Tакса смет в Стара Загора няма да се вдига

Пример за това как застъпниците на българския гражданин постигат...

Спас Русев купи „Телеком Албания“

Албанският оператор „Телеком Албания“ приключва преговорите за продажба на...

Голямата ТОЛ-измама

Най-лесният и безопасен начин да не спазиш един договор...

Световна верига магазини пред фалит, съкращават хиляди работници!

Британската верига магазини „Асда“ съобщи, че следващата година може...