петък, април 26, 2024

Бежанският център в Харманли пламна в краста

Date:

Сподели новината.

42 случая на краста са регистрирани от началото на годината в бежанския център в Харманли, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Всички са изпратени на специалисти и са излекувани. Това обявиха на нарочна пресконференция от ръководството на центъра и РЗИ-Хасково. Няма опасност от епидемия в лагера за бежанци в Харманли и изкуствено се създава напрежение. Това заяви официално началникът на лагера Димитър Захариев. Всички съмнителни случаи се насочват за диагностициране и лечение. Според д-р Снежана Иванова от РЗИ опасност крастата да се разпространи сред жителите на Харманли няма, защото болестта се предава при допир, а не по въздушно-капков път. Главният епидемиолог на Хасковска област уточни, че заразяване е възможно единствено при мерене на бельо в магазин.

По повод разпространената информация за болни с кожна лайшманиоза от ръководството на центъра заявиха, че такива не са регистрирани при тях. Съмнителните бежанци са изпращани редовно на лекари, включително и вчера е имало такъв случай. Общинският съветник от Харманли Светлана Николова заяви, че е направила консултация със специалисти, които по снимки на кожни рани твърдят, че става въпрос за лайшманиоза. Тя призова за спешни проверки за заразно болни бежанци и заговори дори за поставяне на лагера под карантина заради болни от краста и лайшманиоза.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...