четвъртък, май 2, 2024

Бежанската напаст и мълчанието на Костов

Date:

Сподели новината.

Ако някой иска да разбере истината за корените на днешния глобализъм, не е нужно да се рови в разни учебници и всякакви фундаментални напъни по въпроса. Достатъчно е да прелисти книгата на американския журналист Антъни Сампсън „Седемте сестри”.Сливането на капитал и политика в световен мащаб без граници започва с петролния бум. Началото поставят могъщите компании ЕCСO, Шел, Бритиш петролиъм, Мобил, Шеврон, Гълф Ойл, Тексако още в средата на 19-и век.

Всичко тръгва от нефтените находища в Тексас. Американските каубои откриват, че вместо да точат собствените си петролни кладенци, далеч по-изгодно е да боцнат където и да е в Арабския полуостров. Оттам да потекат реки от нефт. В замяна на един „Линкълн” за съответния арабски емир, след това – луксозни самолети и щедри подаръци за същия този емир и фамилията му. После нищожен процент от концесията и днес равно участие срещу умопомрачителните разходи на транснационалните компании за проучване, нефтодобив и поддържане на пазари за търговия с нефтопродукти. Арабските емирства се осъзнаха и започнаха да извиват ръцете на западните компании, забогатяха, но и компаниите не обедняха. В нетфооборота се включиха и някои латиноамерикански държави.

Днес никой не може да каже кой, колко и на чий гръб печели от добива и търговията с петрол и петролни продукти. Просто светът се глобализира тотално. И още един пример. В навечерието на Втората световна война геният на Чърчил се налага над бетонните глави на адмиралите и целият британски военноморски флот минава от въглища на течно гориво. Всичко, случило след това, е просто следствие…

Ако някой иска да разбере истината за глобализма „действие второ”, трябва да прочете книгата на американския журналист Стъдс Търкъл „Добрата война”. Няма добра война. Американци и руснаци се прегръщат край р. Елба. Брадясалите руски ветерани пеят частушки и тропат казачок на вече обръгналите на война американски тийнейджъри, а високопоставени немски военнопленници свойски внушават на началника на американските сухопътни сили в Европа генерал Патън да продължи настъплението си на Изток, към Москва, към същинския враг на Америка!? Е, тогава не стана. Но Америка усети своята мощ, могъщия потенциал на своята военна индустрия. Съединените американски щати се отърсиха от политиката на изолационизма и още преди края на войната преминаха в движение на релсите на хегемонизма. Това е действие трето и последно засега в оперетата „Глобален свят”.

Може ли да се сърдим със задна дата на световната история? Може ли да се сърдим на Римската, Франкската и всякакви други империи. Няма добри и лоши империи. Така или иначе изгревът и залезът им наред с всичко друго е раждал и прогреса. Може ли да се сърдим на хегемоните САЩ и ЕС. Все едно да се сърдим на Слънцето, че изгрява и залязва.

Предисловието е дълго, но неизбежно, за да се пренесем в краткото послесловие на нашите си кахъри. Навремето Иван Костов предотврати истинска национална катастрофа. През 2000 г. Мавъра посрещна ген. Уесли Кларк в Бояна с каменно изражение. По-каменно и по-неразгадаемо от това на египетски сфинкс. Истинската мисия на американския генерал беше да склони българското правителство да пусне като на парад 50 000 косоварски бежанци в Пиринско. Ген. Кларк удари на камък. Премиерът Костов не пусна и един косовар да мине западната ни граница. В противен случай Пиринският край би заприличал на днешна Западна Македония – албански анклав. Само това би било достатъчно, за да му се издигне паметник приживе. Поколенията биха му простили и РМД – приватизациите и всички други грехове. Но не би.

Днешният Костов не е Костов от 2000 г. Защо? В името на какво? Защо да се сърдим на историята и империите, когато цяла Унгария стои зад своя Виктор Орбан, а зад Бойко Борисов ръмжи цяла глутница гладни чакали. Включително Иван Костов. С мълчанието си.

Защо бе, Костов? Защо мълчиш сега, когато народите в цяла Европа роптаят срещу скудоумието и късогледството на управниците си, които допуснаха бежанската напаст да прекрачи необратимо прага им? Защо от широко скроен политик се превърна в лабораторен икономист и тясно скроен партиен конспиратор? Защо точно ти, който навремето се опълчи срещу конюнктурните интереси на великите сили? Защо запрати на бунището на историята собствената си заслуги пред нацията, които поколенията щяха да помнят? Защо? Кажи!

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...