събота, май 18, 2024

Ауровил – градът, в който се живее без пари

Date:

Сподели новината.

Колкото и невероятно да звучи, в света съществува град, в който няма хартиени пари и монети. Всички жители на Ауровил използват електронни сметки и дебитни карти за закупуване и обмен на стоки. В малкото градче, разположено в Южна Индия, на 150 км от град Чинай в Мандрас, няма и коли. Основното транспортно средство на жителите е мотоциклетът.

В Ауровил липсва политическа система и религия. Жителите на градчето са от 50 различни националности и култури, но въпреки това успяват да съжителстват спокойно и щастливо. Градът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Архитектурата в Ауровил е изключително интересна, тъй като сградите непрекъснато се променят. Те са построени на принципа на експериментална архитектура, като основната им цел е повторна употреба и рециклиране.

Човекът, който проектира и основава това райско място, е французойката Мира Алфаса. Нейната концепция е, че на света трябва да има едно място, на което никоя нация не може да претендира за собственост, всички хора са добри и искрени и могат да живеят свободно като граждани на света.

 

Ауровил е разделен на няколко части – централна, културна, международна и индустриална зона. В града се отглеждат различни дървета, ниви и овощни градини, организирани в 15 ферми на площ от 160 хектара.

Този утопичен град може да служи за пример с водещия си принцип за здравословен начин на живот. Ауровил се финансира от дарения, а жители му се прехранват предимно с органични продукти, които се отглеждат от всяко семейство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се...

Доларът вече се клати зловещо

Keнeт Poгoф e пpoфecop пo иĸoнoмиĸa в yнивepcитeтa Xapвapд....

Откриха перфектното място за живот в Космоса

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде...

Двигателите, които “ядат” най-много масло

Сред голямото разнообразие от съвременни силови агрегати има немалко...