петък, април 19, 2024

Иде ли нова екокатсрофа в Черно море?

Date:

Сподели новината.

Американският петролно-газов гигант „Ексон Мобайл" гледа много сериозно към възможността да участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море.

Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в „Ексон Мобайл" Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на "Булгар¬трансгаз" Делян Димитров.

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на „Ексон Мобайл" край Хюстън (щата Тексас, САЩ), а българската делегация беше първата международна делегация, приета в новата централа на американския гигант.

По време на срещата вицепрезидентът на „Ексон Мобайл" Стейси Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес" и „Силистар" в Черно море. Сондажите обаче биха създали много големи екологични проблеми, като по този начин ударят и върху туризма като основен поминък в региона. Заради това преди време беше стопиран и енергийния проект Бургас-Александруполис.

Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите на двата блока и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за „Терес" и „Силистар" вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 година. Компаниите могат да подават оферти до 21 септември, тази година, отбеляза още Добрев.

От „Ексон Мобайл" заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...