събота, април 27, 2024

Лудо печатане на пари във Венецуела

Date:

Сподели новината.

Венецуела ще пусне в обращение 6 нови банкноти и 3 нови монети заради хиперинфлацията. Това съобщиха от Централната банка на южномериканската държава.

Притисната от все по-силното обезценяване на валутата и липсата на достатъчно пари в обращение, които доведоха до дълги опашки пред банките и банкоматите, финансовата институция реши да промотира нови банкноти и монети с по-високи номинали.

Флагманът сред венецуелските пари вече ще е с номинал 20 хил. боливара, следван от банкноти с 10 хил., 5000, 2000, 1000 и 500 боливара. Монетите ще са с по-малка стойност.

„Това ще направи платежната система по-ефективна, ще улесни търговските сделки, и ще сведе до минимум разходите за производство, подмяна и трансфер … които ще се превърнат в предимства за банките, търговията и населението като цяло“, твърдят от Централната банка.

Досегашната най-голяма купюра беше от 100 боливара, но в момента с нея може да се купи само 1 бонбон.

През последните 3 месеца венецуелската валута претърпя най-големия крах в историята, като изгуби 75% от стойността си спрямо американския долар и инфлацията излезе от контрол.

Очаква се тя да стане 475% до края на тази година, а през следващата да достигне шокиращите 2000%, предвиждат от Международния валутен фонд.

За плащането на сметка в брой в ресторант или супермаркет в момента е необходима чанта пълна с пари. През последните месеци дори тегленето на пари от банкомат е трудна задача.

В петък и през целия уикенд машините, подпомагащи разплащанията, страдаха от хронични неизправности и не можеха да изпълняват трансакции. Така различни бизнеси бяха принудени да изискват от клиентите си да плащат кеш, чрез трансфер или просто да отложат разплащането.

Президентът Николас Мадуро обяви, че проблемите се дължат на кибератака, но не предостави доказателства за такава. Той твърди, че тежката икономическа криза, в която е затънала държавата, се дължи на „икономическата война“, водена от опозицията с помощта на Вашингтон. Но и за това няма никакви доказателства.

Според повечето икономисти строгият валутен контрол, който фиксира боливара към долара, съчетан с тежката зависимост от цената на петрола, е в основата на кризата.  

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...