Делян Пеевски изкупи бизнеса на майка си

0
1489
c1a11e28afb03c9d81c096faa0a5ce8e
c1a11e28afb03c9d81c096faa0a5ce8e
Сподели новината.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е придобил от майка си половината от акциите от капитала на дружеството “Балканска медийна компания” миналата седмица.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е придобил от майка си половината от акциите от капитала на дружеството “Балканска медийна компания” миналата седмица. Това става ясно от документи, подадени в Търговския регистър в понеделник.

Това е дружеството, през което семейството държи вестникарския (“Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, “Борба”, “Меридиан Мач” и др.) и разпространителския бизнес.

В понеделник стана ясно, че дъщерното дружество на Балканската медийна компания – “Нова българска медийна група холдинг” е подала искане за придобиване на контрол над собственика на телевизията “Канал 3”.

От документите, които са представени пред Търговския регистър,става ясно, че на 17 август е било проведено oбщо събрание на акционерите на дружеството, на което е приет нов устав. Същият ден Ирена Кръстева е джиросала на сина си 50% от акциите на “Балканска медийна компания”. Стойността на сделката е 25 хил. лв.

В новия устав е добавено, че предметът на дружеството включва и “всяка незабранена от закона дейност”.

“Балканска медийна компания” е едноличен собственик на няколко дружества.  “Нова българска медийна група холдинг” е холдинговата структура, в която влизат фирмите, издаващи вестниците на групата.  “Престрафик” и “Пресмаркет 1” се занимават с разпространителски бизнес.  “Дам” ЕООД” е собственик на имота в кв. Лозенец, в който се помещава ресторант “Талисман”. “Си Ди Дивеломпънтс 1″ е фирмата, собственик на сградата на ул. Еказарх Йосиф”, в която се помещават фирмите на Ирена Кръстева.

Дружеството, от което Пеевски е придобил 50%, притежава десетки имоти в София (кв. Изток, бул. Цар Освободител,  бул. Витоша, бул. Евлоги и Христо Георгиеви и ул. Оборище), Горна Баня, Бояна (прословутият хотел Берлин), Симеоново, Драгалевци (ресторант “Ривърсайд), Велинград, Пазарджик (с.Славовица), Пловдив (в Стария град), с. Ковачевица в Родопите и Слънчев бряг.  

Печалбата на “Балканска медийна компания” за 2013 г. е била 58.3 млн. лв, а за миналата година – 202 хил. лв.

В началото на 2014 г., след сигнал на активистите от “Протестна мрежа”, прокуратурата разпореди проверка на част от фирмите на Ирена Кръстева, в рамките на която беше направена и данъчна проверка на Делян Пеевски. В сигнала беше обърнато внимание на факта, че вестниците на семейството генерират печалби, които се разминават с динамиката на все по-свиващия се пазар на печатни медии. Впоследствие генерираната печалба се обръща именно в недвижими имоти, придобивани от “Балканска медийна компания”.

Прокурорската проверка срещу Пеевски и Кръстева завърши с отказ за образуване на досъдебно производство. Държавното обвинение отказа да се занимава с разминаването на стандарта на живот на депутата от ДПС и доходите му. След подаването на сигнала “Балканска медийна компания” започна да изкупува имотите, които Пеевски ползваше и бяха собственост на други фирми.

--------------------------