четвъртък, март 28, 2024

Вече имаме и овча мафия

Date:

Сподели новината.

В България няма мафия, защото политиците не искат конкуреция. Този израз минава за виц, но всички наят, че е истина.

В България няма мафия, защото политиците не искат конкуреция. Този израз минава за виц, но всички наят, че е истина. Където и да бръкнеш – излизат зловония. В момента са актуални бензоколонките, цените и качеството на горивата. Неща, които се знаят от години.

Премиерът Борисов знае отлично, че това което се случва в петролното задкулисие, е идентично с цигарената контрабанда и останалите мафиотски структури, функциониращи в държавата. “Цагарчиите” от “Булгартабак” дори стигнаха дотам да рекламират кампания срещу контрабандата, съвместно с Министерство на финансите и агенция Митници. Канибали ни убеждават, че е вредно да се яде човешко…

Мафиотските схеми се прилагат във фсички сфери, а институците действат на пожар единствено, когато Борисов им набие канчето. Прокуратурата пък се е отдала на съзерцание на собственото си величие и не намира за уместно да се занимава със скучни неща, като корупцията, например.

А такава, както знаете, има навсякъде. Специално място в нея заема животновъдството. За него рядко се чува нещо, тъй като темите други теми са доминиращи, но това не означава, че е остров на почтеността.

За Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) са чували малцина. Агенцията рядко е под прожекторите. Тя е в ресора на зам.-министър Цветан Димитров. Под неговото мъдро ръководство на този “тих фронт” се случват доста неща, които отдавна би трябвало да са привлякли вниманието на ДАНС, МВР и държавното обвинение.

Ще припомним, че Димитров още през 2009 г. назначава за изпълнителен директор на ИАСРЖ Васил Николов. Когото й да попитате в бранша, ще ви каже, че Николов е доверено лице на зам.-министъра. Точно като такъв той сформира и екип от хора, лоялни на него и готови за изпълняват заповеди, без много-много да разсъждават върху тяхната законност и в чия полза се издават.

Оттук нататък нещата тръгват така, както ги нарежда Цветан Димитров, сиреч, както му е угодно на него и кръгът, към който принадлежи, твърдят запознати.

По негово нареждане от ИАСРЖ се издават родословия на определени стопански субекти, притежаващи големи, за нашите мащаби, стада животни от обикновени породи, без родословие.    Задачите на ИАСРЖ включват сертифицирането на животните, на базата на което се изчисляват субсидиите, които държавата изплаща на животновъдите – за обикновенните породи субсидията е една, докато за сертифицираните породи е многократно по висока. Това касае овцевъдството, говедовъдството, коневъдството…

Тук е заровено кучето. Със сертифицирането на обикновени породи чрез издаване на  сертификати  за родословия на стада, които не отговарят на изискванията, се цели тези обикновени животни да получават субсидии за чисти породи. Точно това се и случва. Ясно е и срещу какво. Служители в агенцията и министерството, които отдавна не са болшинство, сигнализират за съмнитените схеми, чрез които се източват милиони. Както се казва: едни ни стрижат на бензиностанциите, а други направо като овце. Защото наистина става дума за милиони, при това в сектор, за който много рядко се говори в публичното пространство. Възмутените служители отиват още по-далеч и твърдят, че реализираните печалби от ” магическото превръщане” на обикновените животни в елитни и породисти минават през самия министър и отиват в съответната посока на хранителната верига… И това е логично, защото да се върти подобна далавера, е възможно единствено с одобрението на най-висшия властови и политически ешалон. Запознати споменават, че участие и влияние по веригата има и известният спец по животните и партиен функционер от БСП Георги Гергов от Пловдив.

Присъствието му е една от топлите връзки между ГЕРБ и БСП, която остава невидима за обикновения електорат на двете партии. Затова и не сте чули, а и няма да чуете от негавата уста критики към сегашното управление.

И все пак на животновъдния фронт много неща смущават. Множество сигнали продължават да постъпват в службите. Журналистическо раследване в известен седмичник преди време извади на светло някои от “кирливите ризи” на групичките по интереси. Това стана през първия мандат на ГЕРБ. Премиерът Борисов тогава лично се заема със сигналите, които известяват, че в ИАСРЖ са заплашвани и рекетирани служители. Започната разследване по оперативни данни на службите. Стига се до разпореждане на премиера за уволнение на Цветан Димитров, но за последния горещо се застъпва ексминистър Мирослав Найденов. Същият, за когото и досега съществуват съмнения, че е записал тайно срещата му с Борисов в къщата на последния в Банкя, на която присъства и тогавашния градски прокурор Николай Кокинов. Борисов, макар и със закъснение, разбира, че е подведен. Следва ново активиране на проверките за корупция в животновъдния сектор.

Примерите за злоупотреби са наистина впечатляващи.

Изпълнителна Агенция за селекция и репродукция на животните (ИАСРЖ) работи със следните асоциации:

“Асоциацията на българската вакла овца” – има около 100 000 бр.  животни (толкова се водят на отчет ) без да се покриват критериите за авхтохтонни (местни селектирани)  породи. За тях държавата отпуска по 7 лв.  на овца за запазване на автентична порода. В същото време  не повече от 1000 овце отговарят на тези изисквания. Сами направете сметката…

“Асоциацията на Черноглава плевенска овца” има около 50 000 бр. овце. От тях чистопородни са не повече от 10 000 бр. овце, категорични са специалисти.

“Асоциацията на маришка бяла овца” води отчет за 30 000 бр. животни. От тях не повече от 500 бр. покриват критериите.

Асоциациите всъщност са повече от 20 (само за овце). Смешно е да се помисли, че Цветан Димитров не знае или е подведен за случващото се. Като ресорен заместник министър в първото правителство на ГЕРБ – 3,5 г. и сега 1г., а също така и преди това като директор на дирекция “Животновъдство” в земеделското ведомство, той е отлично запонат със схемите за източване на милиони. Само за сектора овцевъдство присвоената сума е около 2 млн лв за година или 20 млн за десетте години на неговото управление на сектора.

Освен огромните загуби за бюджета щети понасят и животновъдите: животните са ниско продуктивни и няма изграден добър генофонд.

Именно това безконтролно източване е една от основните причини за краха на животновъдството в България.

Не по различна е картината в сферата на говедовъдството и свиневъдството. Същата схема работи и там. Според запознати, семата с която се смята, че е злоупотребено през последното десетилетия възлиза на около 100 млн лв.  Очаква се дори активиране на порочните практики,тъй като субсидиите за животните се вдигат на 60-70 лв на овца за селективна дейност и са от европейски средства. Както виждате и овчете могат да бъдат бензоколонки…

Въпросът е кога съответните институции и органи ще се намесят решително, за да спре грабежът.  

 

Frog news

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Психопат лети с 300 км.ч по АМ Струма

Водач се похвали в социалните мрежи как шофира луксозния...

Кървава баня край Силистра

Мъж на 62 годни е загинал при тежко пътнотранспортно...

Кървава катастрофа с ТИР край Дунав

Почина и втората жена от жестоката катастрофа край врачанското...

Необходима е АЛТЕРНАТИВА

Готова е нова патриотична организация, не отричаща, а утвърждаваща,...