петък, април 26, 2024

Италианско градче дава до 2000 евро на нови заселници

Date:

Сподели новината.

Кметът на италианския град Кандела има доста практично решение как да увеличи населението. Той е готов да плаща на хората, които станат жители на града.

Никола Гата иска малкият средновековен град в Пулия да блести както през 90-те години, когато тук са живели над 8 000 души. Днес градчето има само 2 700 жители.

Така че, за да се възстанови изгубеното величие на града, кметът Никола Гата предлага до 2000 евро, за да насърчи хората да се преместят, съобщава CNN.

“Работя всеки ден със страст и ангажираност да върна Кандела към древното й великолепие”, казва Гата. “До 60-те години на миналия век пътешествениците наричали града “Nap’licchie” (Малкият Неапол), заради улиците, пълни с пътници, туристи, търговци и крещящи продавачи. Тези дни неаполитанският шум е заменен от тишината на околните зелени хълмове и девствени гори.

 

Църквите, които са на всеки ъгъл, се пълнят само за да отпразнуват малкото раждания, които се случват тук, или многото погребения за възрастни хора.

Градът – невероятен лабиринт от криволичещи живописни убици, барокови сгради и сводести пасажи, е на път да се превърне в призрачен. Повечето млади хора са избягали в търсене на по-светло бъдеще на друго място, оставяйки само възрастните жители тук.

Въпреки това Гата е решен на отчаяна мярка – нещо като кръстоносен поход, за да спаси Кандела от умиране. Има десетки ослепителни бели къщи с панорамни тераси и богато украсени балкони, които стоят празни, чакайки да посрещнат нови обитатели.

За да примами новодошлите – включително и чужденци – градският съвет е отворил касите си с надеждата да увеличи привлекателността на града. “Тарифата за бъдещи заселници е следната: 800 евро за необвързани, 1200 евро за двойки, 1500 до 1800 евро за тричленни семейства и над 2000 евро за семейства от четири до пет души”, обяснява Стефано Басканиели, дясната ръка на кмета.

Отделно офертата включва и данъчни отстъпки от таксите за смет, различни сметки и детски градини.

Има три основни изисквания за получаване на парите: Новите жители трябва да станат жители на Кандела, да наемат къща и да имат работа със заплата от най-малко 7500 евро годишно.

“Ние не искаме хората, които дойдат тук, да мислят, че могат да живеят от приходите на кметството, всички нови жители трябва да работят и да имат доходи”, казва Басканели.

Шест семейства от Северна Италия вече са се установили и още пет са кандидатствали за преместване.

Припомняме, че преди няколко месеца друго италианско населено място – селцето Бормида, също предложи парична оферта от 2000 евро за хора, които се преместят да живеят там.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...