Звъним вече в скъп роуминг до UK, ето най-изгодните оферти

0
46
a5e9fdb62267162fe15d929be90fa65c
Сподели новината.

Въпреки че Обединеното кралство напусна ЕС преди повече от 2 години, условията за роуминг на българските оператори останаха непроменени доскоро. Това позволи на потребителите да използват мобилните си услуги във Великобритания както във всяка една друга държава от ЕС.

Това вече няма да е така, защото и трите родни телекома вече ще таксуват потребителите си за роуминг услугите, които ползват на Острова. Ето какво предлагат те, както и някои идеи как да спестите от роуминг тарифи, ако искате да имате интернет постоянно, съобщава „Марица„.

 

A1

От 26 април 2022, А1 таксува абонатите си по 9 стотинки за входящо, както и изходящо обаждане до ЕС/UK, 9 стотинки за SMS и 1 стотинка на мегабайт мобилен интернет. Частните клиенти могат да се възползват от пакета A1 Travel Unlimited с 200/200/200 минути/SMS/мегабайти за 2.99лв на ден, а бизнес абонатите могат да ползват подобен пакет за 3.99 лв, който включва същите услуги по 500 единици.

VIVACOM

Считано от 29 юли 2022, VIVACOM създава отделна зона за таксуване на роуминга във Великобритания. Цените са същите като на А1 – 9 стотинки на минута, 9 стотинки за SMS и 1 стотинка на мегабайт. От сайта на оператора не става ясно дали роуминг пакетът “+EU Roaming Daily Pass” ще важи и за Великобритания след тази дата.

Yettel

От 29 юни Yettel също ще тарифира клиентите си във Великобритания по друг начин – обаждането ще струва 6 стотинки, SMS е на цена 20 стотинки, а 1 мегабайт интернет – 2 стотинки. Частните клиенти на компанията могат да активират допълнителен пакет “Roam&Surf Europe S” за 2.99 лв на 24 часа, който включва 100MB мобилен интернет, както и “Roam&Surf Europe L” със 700MB за 7 дена на цена от 18.99 лв. Както можете да се убедите сами ползването на мобилен интернет без пакет във Великобритания излиза по-евтино.

Бизнес клиентите на оператора имат опция между 3 пакета с минути, SMS и мегабайти в следното съотношение:

– 200/200/200 за 1 ден на цена 4.99 лв.
– 800/800/800 за 3 дни на цена 12.99 лв.
– 2000/2000/2000 за 7 дни на цена 29.99 лв.

Ако условията на трите оператора не ви се струват изгодни имате голямо разнообразие от други опции, защото пазарът във Великобритания е силно конкурентен. 
В страната има 4 основни мобилни оператора, а виртуалните (MVNO – оператори, които използват инфраструктурата на другите, но имат собствени планове) са много. Почти всички раздават безплатни SIM карти, които можете да поръчате с безплатна доставка до вашия хотел или адрес на приятел, а и на повечето летища има магазини и автомати откъдето можете да закупите такава. Важно е да знаете, че предплатените карти там не трябва да се регистрират, пишат от mobilebulgaria.com.

Ще споменем някои оферти от многото:

Three UK

Three предлага безплатна SIM карта, a цените на пакетите започват от 10 паунда на месец за 8GB и стигат до 35 паунда за неограничени данни. Най-добрата екстра обаче е, че този оператор предлага безплатен роуминг в над 70 държави – лично съм ползвал тази предплатена карта без проблем в три държави извън ЕС. Може да купите предплатената карта на Three от Amazon UK.

Международна eSIM карта

Ако притежавате мобилен телефон от сериите Apple iPhone 11, 12 и 13, SE (2020), SE (2022), Samsung Galaxy S20, S21 и S22, Z Fold2, Z Fold3, Note20, Google Pixel 2, 3, 4, 5 и 6, както и други единични модели от висок клас на Huawei, Sony и Motorola, разполагате с вградена eSIM карта и можете за минути да решите въпроса със свързаността и то без да посещавате магазин на оператор. Минути след регистрацията и плащането, ще получите инструкции как да активирате вашата SIM карта само със сканиране на баркод.

Компанията Airalo предлага някои изгодни оферти, които ще ви спестят търсенето на SIM карта на място, а ако използвате код MICHAE2781, ще получите 3 долара отстъпка от първата ви поръчка.

31 Януари 2020, 15:00:

Обединеното кралство ще напусне ЕС в полунощ на 1 февруари 2020 и от тази дата започва преходен период, който евентуално ще трае до края на годината. За мобилните потребители за сега няма да има промяна в тарифирането и те ще продължат да се възползват от регулацията за роуминг в ЕИЗ както до сега.

От българските оператори Telenor (вече Yettel) пусна официално съобщение, но проверки в сайтовете на VIVACOM и A1 показват, че нещата остават същите за сега. Възможно е обаче след края на преходния период, Великобритания попадне в роуминг зона извън ЕС, както са Швейцария и Украйна например и потреблението да се таксува на съвсем различни цени.

4 Октомври 2019, 15:34:

Излизането на Обединеното кралство от ЕС несъмнено ще се отрази малко или много на всеки един отрасъл в страната. То няма да пропусне и мобилните услуги, а жителите на Острова все още не са наясно какво ще се случи.

Както знаем добре, вече 2 години има регулации относно тарифирането на роуминг услугите в рамките на ЕИЗ. Те целят жителите на зоната да бъдат постоянно свързани, докато пътуват по работа или на екскурзия, без да доплащат допълнително за мобилни услуги в рамките на разумното ползване. Правилата важат не само в ЕС, а и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Дали потребителите от Обединеното кралство ще запазят своя достъп до тази важна регулация? Засега индикациите са, че страната няма да остане в ЕИЗ, което значи, че в бъдеще ще се въведе тарифиране като държава извън зоната. Кога ще стане това? Всичко зависи от това дали двете страни ще постигнат споразумение или излизането ще стане без сделка (т.нар. hard brexit).

При първия случай регулациите ще важат и за жителите на Обединеното кралство, защото в документа ще е включен преходен период за плавното излизане на държавата от ЕС. Докато той трае потребителите от двете страни на договора ще могат да ползват мобилните услуги както досега.

С втория сценарий обаче нещата не седят толкова добре. Ако двете страни се разделят без сделка мобилните оператори от Острова ще бъдат свободни да начисляват допълнително такси за роуминг на жители от ЕИЗ при пътуване до страната.

Според сайта на британското правителство основните местни оператори (3, EE, O2 и Vodafone), нямат планове да променят тарифирането към държавите от ЕС/ЕИЗ. Това обаче не значи, че ще е същото и с операторите от другите страни, включително и от България, които ще бъдат свободни да въведат такси за роуминг в Обединеното кралство.

--------------------------