Зловещо престъпление в Крумовград

0
15
1200px Krumovgrad View from the hill imagesfrombulgaria
Сподели новината.

На 17 септември Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) са получава сигнал за натровен черен лешояд в района на Крумовград. Птицата е намерена в тежко състояние от местен човек, който веднага я транспортира до ветеринарна клиника в града. За съжаление малко по-късно лешоядът умира. Екип на БДЗП се отзовава веднага на мястото и установява, че жертвата е млад черен лешояд – изключително рядък за страната ни, за чието връщане като гнездящ вид у нас редица организации полагат дългогодишни усилия. В гушата на птицата е открита храна, а мухите, които кацат по клюна, веднага умират – явен знак, че лешоядът е отровен.

РИОСВ – Хасково подава сигнал до полицията, която започва разследване по случая. Назначена е ветеринарно-медицинска експертиза, извършена е аутопсия и са взети проби за лабораторен анализ и установяване на вида на отровата. Тялото на лешояда се съхранява в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора за нуждите на допълнителни изследвания. Екипът с куче за борба с отровите в дивата природа на БДЗП щателно претърсва района, но не открива други жертви или остатъци от отровната примамка. Полицията продължава с разследването в областта.

От Дружеството призовават всеки, който попадне на загинала или бедстваща птица или друго животно със съмнения за отравяне в района на Крумовград, незабавно да сигнализира РИОСВ-Хасково и полицията.