Сподели новината.

„Плажна шапка“ на проф. Светозар Бенчев, „Златна рибка“ на Огнян Петков, „Артлегория“ на Добрин Вътев, „Прибой“ на доц. Емил Бачийски и стъкленият „Тетрапод“ на Красен Троански са новите пет скулптури, които ще обогатят екстериора на град Бургас. Това ще се случи след края на течащия в момента „Симпозиум по скулптура за градска среда“.

Бургас има своя оригинален облик, съвкупност от много елементи – разположение, архитектура, история и творческа бохема. Но посетителите на един град най-лесно запомнят някоя красива, добре позиционирана скулптура. Такава, която казва нещо на минувачите, спира ги и ги кара да се замислят и усмихнат. Ето такива произведения на изкуството ще допълнят градската среда в Бургас от 17 юни. Тогава всички бургазлии и гости ще могат да ги видят и снимат.

„Плажната шапка и нейната сянка“ ще създават усещане за лято в градинката на Часовника, до Арменската църква. „Златна рибка“ ще се подава над вълните в горната част на площад „Тройката“, в близост до пресечката с ул. „Г.С. Раковски“. И бургаската златна рибка ще изпълнява желания, както тази в приказките. Специално изработен сейф в монумента ще събира монети, а авторът обещава, че с една монета ще се изпълняват до три желания. С внушителните 2.20 метра „Артлегория“ ще отдаде заслужена почит към всички видове изкуства. В стоманената структура намират място символите, характеризиращи творците – палитра с бои за художниците, пергел за архитектите, перо за писателите, кинолента за актьори, сценаристи и режисьори, лира за музикантите и театралните маски за всички, свързани със сцената. Композицията ще радва минувачите в градинката за отдих до Общината, /ул. „Александровска“, в пресечката й с ул. „Апостол Карамитев“/. „Прибой“ е създаден по личен спомен за Пристанище Бургас – разбиващите се една след друга в кея вълни и преплитащите се с тях въжета на привързаните кораби. Скулптурата ще бъде разположена до Съдебната палата, в тревните площи до подземната улица. Стъкленият „Тетрапод“ ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града пред „Научно-изследователски и конгресен център“ на Пристанище Бургас . Фигурата символично ще предпазва града и хората му от големите и силни разрушителни вълни.

Арт проектите от Симпозиум по скулптора за градска среда, Бургас 2019, са избрани от компетентно жури в състав – арх. Веселина Илиева – главен архитект на Община Бургас, проф. Георги Янков – директор Национална художествена академия – Филиал Бургас, Георги Динев – директор на БХГ „Петко Задгорски“, Николай Дубаров – главен художник на Община Бургас, Николай Колязов – член на Съюза на българските художници, сектор скулптура.

Всички проекти отговарят на предварително зададените цели и критерии на симпозиума – да бъдат създадени скулптури, подходящи за поставяне в градска среда, изработени от траен, класически и/или съвременен материал. Да се обогатят обществените пространства в град Бургас. Да се подпомогне творческото общуване и обмена на идеи между творците.

Симпозиумът по скулптура за градска среда се организира от Община Бургас.