петък, април 19, 2024

Зимбабве обяви бедствено положение заради продължителната суша

Date:

Сподели новината.

Президентът Емерсън Мнангагва обяви бедствено положение заради продължителната суша в страната, информира Ройтерс. Той отбеляза, че държавата се нуждае от 2 млрд. долара, за да осигури храна на милиони, изправени пред глад.

Подобен ход предприеха в Замбия и Малави в изминалите месеци. Сушата, предизвикана от глобалния метеорологичен модел Ел Ниньо, доведе до хуманитарна криза в Южна Африка. Ел Ниньо е естествен метеорологичен феномен, свързан с нарушаване на моделите на вятъра, което означава по-високи температури на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан.

Според Мнангагва около 2,7 души са изправени пред това да гладуват. Той изтъкна, че в 80% от страната не е паднала и капка дъжд или валежите са били оскъдни. По думите му Зимбабве се нуждае от 2 млрд. долара, за да отговори на предизвикателството.

Той заяви, че правителството ще даде приоритет на зимните култури, за да увеличи резервите и ще работи с частния сектор за внос на зърно.

Сушата в Южна Африка достигна кризисни нива, като Ботсвана и Ангола на запад, а Мозамбик и Мадагаскар на изток също са изправени пред глад.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...