Сподели новината.

САЩ не искат повече България да екстрадира, Желяз Андреев, коментира премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, съобщава БНТ.

Борисов благодари на главния прокурор, на правосъдния министър, на външния министър, на посланика. Два часа е продължил разговорът с министъра на правосъдието на САЩ, в една изключително сложна ситуация, добави премиерът.

Поддържането на това искане е безпредметно по причини, посочени в писмо от 28 август от Министерството на правосъдието и Офиса на главния прокурор към Департамента на правосъдието на САЩ. Едно неприятно за всички събитие е предотвратено, обясни Борисов.

Желяз Андреев благодари на правителството. Работи се за сваляне на червената бюлетина, с която той е издирван.

Реклама

 

29-годишният българин Желяз Андреев бе задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече в щата Флорида, е и срещу други 4 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда.

На 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ, Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни.

Окръжният съд в Добрич обаче реши да пусне Желяз с мярка „Подписка“.

Междувременно стана ясно, че докато Желяз е бил в ареста, на него му е отказано правото да разговаря със защитник.

На 12 април, четвъртък, бе разпространена информация, че властите във Флорида са призовали за разпит по същия случай и друг българин – колега на Желяз Андреев.

Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. Всичките граждански инициативи са под наслов „Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!“

Премиерът Бойко Борисов не закъсня и разпореди на Министерството на външните работи да изясни случая. Малко след това външният ни министър Екатерина Захариева покани на среща американския посланик в България Ерик Рубин. Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев също поиска спешно да бъде приет от заместник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Няколко часа по-късно стана ясно, че от Интерпол искат екстрадирането на още четирима българи.

Във връзка с казуса главният прокурор Сотир Цацаров свика извънреден брифинг, на който заяви, че лично е наредил българите да не бъдат задържани в България. Цацаров допълни, че от една страна България е длъжна да изпълни международния договор. В случая обаче били налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Малко след това темата коментира и омбудсманът Мая Манолова. Тя също ще обсъди казуса с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.