Сподели новината.

Близо 1/3 от изписаните от болница след лечение на коронавирусна инфекция в Англия са приети повторно в рамките на пет месеца и почти всеки осми е починал, пише „Гардиън“, позовавайки се на проучване.

Изследването също е открило по-висок риск от проблеми при някои органи след изписване при тези под 70-годишна възраст и от етнически малцинства.

„Толкова много се изговори за всички тези хора, които умират от COVID…но смъртта не е единствената последица, която има значение“, коментира доктор Шарлът Съмърс от Кеймбриджкия университет, която не участва в проучването.

„Идеята е, че ние имаме това ниво на увеличен риск при хората – особено при младите хора – което означава, че ние имаме много работа за вършене“, подчерта експертът.

Няма консенсус за мащаба и въздействието на „дългия COVID“, но учени описват нови доказателства като обезпокоителни.

Според наскоро публикувана статистика на Службата за национална статистика 1/5 от инфектираните в Англия все още са имали коронавирус симптоми пет седмици след заразяването си, като половината от тях са продължили да имат проблеми най-малко 12 седмици.

Благодарение на по-доброто разбиране на заболяването и нови терапии, смъртността от COVID-19 в болниците драматично спадна, коментира Камлеш Хунти, професор от Университета на Лестър, участвал в проучването.

Откритията се основават на данни от националната статистика и лекари в Англия. Общо 47 780 души, които са били приети в болница между 1 януари 2020 г. и 31 август 2020 г. с коронавирус са сравнени с контролна група, които не са били заразени.