Сподели новината.

Осем преливащи язовира има в момента в страната поради силното снеготопене, 4 се чака да прелеят, но се освобождава обем. От тях нито един не е опасен, стремежът е да влязат в реките. Това обясни пред бТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизиро.

„Готови сме с обем за снеготопенето, другото прелива в реките“, категоричен е той. Той обаче не пропусна да отбележи, че всеки язовир, който е пълен, е потенциално опасен. По тази причина трябва речните корита да са чисти, не всички кметове и областни управители обаче са заинтересувани да го правят.

 

Подробната справка: Язовир „Христо Смирненски“ е пред преливане, „Среченска бара“ е пред преливане, язовир „Тича“ – за 4 г. има вода питейна, „Камчия“ – прелива, „Ясна поляна“ е пред преливане, „Асеновец“ край Сливен има вода за две години, „Студена“ е изпразнен – държи се на 20 милиона.

„Камчия е пълна, прелива в язовир и ще има вода за 4 години, както и за промишлеността за Девня, така и ще има питейна вода за всички. „Жребчево“ е качил 300 000 млн., на 360 ще бъде спрян и ще се изпуска през ВЕЦ-ове, за да има за следващите две години вода“, добави Ревизоро.

Предишна статияРазхлабват мерките! Ето откога заведения, дискотеки, МОЛ-ове и казина отварят
Следваща статияДания прави революция с „коронапаспорти“