Сподели новината.

 

Много добра година с отлична реколта и високи цени беше последвана от продължително засушаване и по-слаби добиви. Така в едно изречение може да се представи селското стопанство за последните две години, което потвърждава максимата, че то е силно зависимо от климатичните условия. А като добавим и чумата по свинете и корона кризата, става ясно, че условията за бизнес остават твърде предизвикателни.
Добра година

Секторната класация „Гепард“ на отрасъла потвърждава, че 2019 г. е била изключително добра за производителите и търговците със земеделска продукция. От 20-те най-динамични дружества почти всички се занимават с тези дейности, а производители на плодове и зеленчуци няма. Приходите им се удвояват през през 2019 г. и достигат 355.2 млн. лв., а общата им печалба надминава 24 млн. лв. Така най-динамичните земеделски компании влизат в топ 3 по приходи, като пред тях остават само тези от технологичния сектор и фармацевтиката.

Стопаните са се радвали на по-добри добиви – реколтата от царевица нарасна с 13%, а тази от пшеница – с над 6%. Износът също отчете сериозно покачване – при царевицата в стойност продажбите зад граница скачат с 82% до над 800 млн. лв., а при пшеницата повишението е по-умерено – с 15% до 1.7 млрд. лв. Ръстът на цените на международните пазари също се отрази положително, което е довело до поскъпване и на българската продукция с около 10-15% при различните култури.

Челната тройка

Лидер в класацията е фирмата „Комерс“ от Търговище, която е един от основните акционери в „Агрия груп“ – специализирана в няколко дейности чрез своите дъщерни фирми: агробизнес, съхранение и преработка на зърно, търговска и експортна дейност и възобновяеми енергийни източници. Приходите на дружеството, собственост на Иван Стефанов, са нараснали с малко над 270% и са достигнали 26.6 млн. лв.

Подгласник на „Комерс“ е търговецът на зърнени култури „Вига трейд“ от София, чиито приходи са се повишили със 180% до малко над 6 млн. лв. Челната тройка затваря „Свиком“ от Сливен, която е собственик на един от най-големите свинекомплекси в страната. Приходите на дружеството са нараснали със 162% до 8.2 млн. лв.

Годишната класация Гепард изследва динамиката на развитието на малкия и среден бизнес в България за миналата година, а основният показател е ръстът на приходите: ➤ Данни за над 2243 компании: приходи, печалба, персонал ➤ Разпределение на лидерите по региони и сектори ➤ Анализи и успешни истории 2019 година е била третата поредна успешна за малките и средните предприятия: ➤ Приходите на най-добрите са достигнали 28.5 млрд. лв. ➤ В топ 10 попадат компании от седем различни сектора ➤ В София и Пловдив се намират над 50% от компаниите в класацията.Разбираемо е, че 2020 година няма да е същата заради корона кризата – постъпленията и печалбите ще намалеят сериозно, а следващата ще е изпълнена с много неизвестни.

Най-големи постъпления в топ 20 има фирмата от Горна Оряховица „Агроблок“ – тя търгува със зърнени култури, предлага още препарати за растителна защита и минерални торове, дистрибутира също така горива и смазочни материали. Приходите на компанията са се удвоили до 78.7 млн. лв. Още две компании за търговия със зърно са реализирали солидни приходи – ДЗУО от Банкя и „Карима“ от Добрич, съответно 44.6 млн. лв. и 46.7 млн. лв. Като цяло търговците доминират топ 20.
Проблемите през 2020 г.

Успешната 2019 г. бързо беше забравена, защото глобалната икономика беше връхлетяна от нов коронавирус, който доведе до криза за безпрецедентно кратко време. В резултат на това секторът е изправен пред комбинация от проблеми, които ще се отразят на приходите на компаниите в сектора. Сушата доведе до по-ниски добиви – данните на земеделското министерство показват сериозно понижение на добивите от пшеница през 2020 г. Реколтата е с 20% под миналогодишната, но добрата новина е, че предварителният анализ показва, че качеството на хлебното зърно е добро. Реколтата от ечемик е по-добра от предишната година, но средният добив (406 кг/дка) намалява спрямо 2019 г., когато беше 474 кг/дка. Проблемът със засушаването не е само в България, а и в други страни от Югоизточна Европа, като особено засегнати са Румъния, Гърция и Украйна. Това неизбежно се отрази и на реколтата в региона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук