Home БГ.бизнес Завод в Търговище ще произвежда чаши с покритие срещу COVID-19

Завод в Търговище ще произвежда чаши с покритие срещу COVID-19

0
1287
98796868
Glass of water in summer
Сподели новината.

Турската компания „Шишеджам“ планира да произвежда чаши със специално покритие, както и други стъклени съдове с покритие против разпространението на заразата от COVID-19. Производството ще бъде в заводите в Турция, а в България в завода, който се намира в Търговище, съобщи БНТ.

Това стана ясно на среща на изпълнителните директори на компанията в Министерството на икономиката с министър Лъчезар Борисов, както и с министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. На срещата присъстваха още зам.-министрите на икономика и здравеопазването, както и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

След започване на масовото производство от компанията ще доставят безплатно за болничните заведения в страната произвежданите продукти от стъкло.

Компанията планира да реализира продукцията си и за износ, като вече има разрешителни за производство и лиценз от две сертифицирани лаборатории в Турция, а на срещата бе обсъдено и съдействието от българска страна за бърз процес и изпитване и в сертифицирани лаборатории за ЕС.

От компанията обсъдиха с министъра на икономиката и плановете им за нова инвестиция в страната ни в размер на 25 млн. евро, като икономическият министър посочи мерките за подпомагане на инвестициите от страна на държавата.

Представителите на „Шишеджам“ проведоха работна среща и с премиера Бойко Борисов.