Сподели новината.

За град без магистрала до столицата Шумен е учудващо привлекателен за инвеститори. Както самият кмет Любомир Христов се похвали в края на миналата година, за последните три години са привлечени 17 компании, които са вложили 80 млн. лв.

Има няколко причини, които обясняват това.

Едната е успешният индустриален парк, създаден като публично-частно партньорство с общината, но движен от частния интерес и инициатива, подобно на зоната в Пловдив. Друг фактор е присъствието на голям турски инвеститор – „Алкомет“, чийто мажоритарен собственик Фикрет Индже стои зад привличането на няколко нови фирми от южната ни съседка. Освен предимството на компактното турско население в региона, което говори езика на новите инвеститори, бонус за тях е и подкрепата на Българско-турската търговско-индустриална камара, която неслучайно е създадена именно в Шумен.

Големите компании в града се броят на пръстите на ръцете, но те също разширяват производството си и навлизат в нови пазарни сегменти. Това обаче означава, че конкуренцията за работна ръка в региона все още не е така изострена, както на места като София и Пловдив. Безработицата все още е висока на фона на други области, но Шумен е един от основните градове, които допринасят за ръста на броя на наетите миналата година по данни на националната статистика. Това, както и близостта с Варна ще продължава да играе роля в привличането на компании.

Паркът за заводи расте

Именно интересът за нови производствени и логистични площи е причината за решението на „Индустриален парк Шумен“ миналата година да започне развитието на нова подзона (зона С). Тя е с обща площ 590 дка, от които на инвеститори ще бъдат предложени около 390 дка, а останалата част е за инфраструктура. Планираната инвестиция е приблизително 6 млн. лв. и се финансира със собствени средства на компанията, в която 60% държи „Ники-БТ“, а другият партньор е общината. Средствата са за изграждане на пътища, снабдяване с електричество, газ, вода и канализация и прокарване на оптични мрежи. Компанията осигурява също охрана и поддръжка на терена, а общината обслужва инвеститорите преференциално при съкратени срокове.

Първата зона (А) на парка беше завършена през 2013 г., но активните продажби започнаха няколко години по-късно, като вече над 85% от парцелите са с нови собственици или договорени. Справка в Имотния регистър показва, че към момента общо в „Индустриален парк Шумен“ има 15 компании. Половината от тях са влезли миналата година, а две са купили по два терена.

Особено интересен е напливът на турски компании. И двете, които са взели по два терена, са турски. „Аккая ЕПС ЕПП БГ“ се занимава с производството и продажбата на машини за пластмасови изделия, а „ЕНПАЙ трансформър компонентс България“ прави изолационни материали за електротехническата промишленост.

Сред новите попълнения в парка има още една турска фирма – „Бейдемир металуърк“, която изгражда завод за метални палети и каси за автомобилната индустрия.

Парцел от малко над 8 дка в парка има и „Сарк България“, която е собственост на турската Sarkuysan. Компанията не е обявила какви са намеренията й за новия терен, тъй като преди две години тя купи 69 дка от „Алкомет“, за да изгради завод за медни кабели. Малкото, което е ясно за този проект, се разбра при връчването на инвестиционен сертификат на фирмата миналата година, според който тя ще вложи 17 млн. лв. в предприятието и ще наеме 40 работници. Електрическите кабели, които компанията произвежда, се използват основно в автомобилната промишленост, но също в авиационната и отбранителната индустрия.

Инвестиция има и от „Креон България“, собственост на белгийската компания Kreon, която се занимава с производство и търговия с осветителна техника и интериорни решения за осветление.

Три от закупените парцели през миналата година са на български компании, като една от тях дори е с най-големия терен – близо 16 дка. Това е шуменската „Дидис“, която внася и търгува с бебешки и детски стоки като колички, столчета за кола, легла, играчки и т.н. Тя е и една от най-големите фирми в града, с оборот от над 36 млн. лв. за 2017 г. Български и е най-новият инвеститор в зоната – регистрираната в Асеновград „Елсима уединг“ на модната дизайнерка Марияна Папаличева и семейството й, която планира да направи сватбен комплекс. Подобен бизнес фирмата има, естествено, и в сватбената столица на България – Асеновград.

Големите в града

Макар че в класацията К100 на най-големите компании по приходи Шумен е представен само от „Алкомет“ (виж карето), мащабни производства имат и фирмите, обединени под шапката на „Фикосота холдинг“ – „Фикосота“ за почистващи препарати и хигиенни продукти, хранителната „Итал фууд“ и производителят на бойлери и отоплителни уреди „Теси“. Край града се намира и заводът за етерични масла и козметични продукти на „Лавена“. А добрата новина е, че всички те продължават да правят инвестиции.

Компанията „Теси“, която има общо четири завода – три в Шумен и един в Смядово, наскоро обяви, че подготвя производство и на термопомпи за битова гореща вода. В момента компанията предлага такива продукти на италиански партньор. „Теси“ вече е инвестирала в лаборатория и производствена линия и очаква да започне тестово производство през есента. Фирмата на практика прави нови вложения всяка година, което е една от причините редовно да отбелязва ръст. През 2018 г. компанията инвестира 7 млн. лв. в сгради и оборудване, което й дава основание да очаква 25% по-високи продажби през тази година, като целта е те да достигнат 78 млн. евро.

Друга емблематична шуменска компания – „Лавена“, която е един от лидерите в производството на продукти за бебета с марката си „Бочко“, през миналата година увеличи капитала си с идеята да вложи част от средствата в разширяване на производството и складовете на площадката си с 5200 кв.м. Целият проект е на стойност 7 млн. лв. и ще бъде частично финансиран с банков кредит, а очакванията са той да бъде завършен до края на тази година.

Шумен, накратко, не шуми, но се справя добре.