Сподели новината.

Металургичният сектор продължи да расте през 2018 г., макар и с доста по-слаби темпове от предходната година. Водещите 15 предприятия увеличиха приходите си с 3.3%, движени главно от стоманодобива и въпреки лекия спад на лидера „Аурубис“, който с над петмилиардния си оборот влияе силно на представянето на индустрията. Ръстът обаче беше значително по-малък от 2017 г., когато компаниите в топ 15 отчетоха скок от над 43%.

Тенденцията за забавяне започна още през втората половина на миналата година, след като от юли САЩ въведоха ограничения върху вноса от Китай, което пренасочи пазарните потоци. Ефектът се усети и в България и се засили през тази година, като особено видим е спадът в производството на стомана. В цветната металургия основният риск остават цените, които се определят на борсата и които леко намаляват тази година. Предприятията обаче масово се пренасочват към продукти от по-евтини суровини или с по-висока добавена стойност, което им дава перспектива за растеж.

Железни резултати

Рекордьорите в сектора през миналата година са стоманодобивните компании. Производството в „Стомана индъстри“, което е единственото предприятие за сурова стомана в страната, се увеличава с 13.7 хил. тона до 661.1 хил. тона. Заводът в Перник е и единственият производител на плоски продукти (листове, кръгове и др.), като продукцията нараства с 3.4%. При дългите продукти (пръти, арматурно желязо), които се произвеждат и от „Промет стиил“ край Бургас, ръстът е с цели 32.6%, показват данните на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). В завода в Перник пък средната брутна заплата достигна 2000 лева.

Този скок се чете и във финансовите резултати на двете компании. Приходите на „Стомана индъстри“ се увеличават с над 150 млн. лв., а тези на „Промет стиил“ скачат с повече от 23% и надминават половин милард лева. И двете предприятия отчитат печалба, като това е втората поредна година на плюс за „Стомана индъстри“ след дълъг период на загуби, а ръстът при бургаското предприятие е близо два пъти и половина. Една от причините за това обаче е, че предходната година „Промет стиил“ не работи два месеца заради проблеми с доставките на заготовки от Украйна.

Общо продажбите на метали заедно с изделията от тях на вътрешния пазар се увеличават с 46%, а износът скача с над 40%, като целият търговски оборот надхвърля 1.2 млн. тона, което е най-високият показател от пет години. Вносът също нараства и търговското салдо остава на дефицит от 566.7 хил. тона, показват още данните на БАМИ.