четвъртък, юли 25, 2024

Завод в Ловеч върви към фалит

Date:

Сподели новината.

Заводът за електрически инструменти в Ловеч “Спарки Елтос” е задълбочил загубата си през първата половина на 2018 г. Отчетът на дружеството показва, че тя се е увеличила с повече от 1 млн. лв. в сравнение с година по-рано и е достигнала 5.3 млн. лв. към края на юни. Приходите на компанията продължават да намаляват, както и разходите, което говори за свиване на дейността.

Междувременно от публикуваните документи от общото събрание в края на юли става ясно, че одиторът “Грант Торнтон” е отказал да завери финансовите отчети на дружеството за последните две години. Основната причина е неяснотата как компанията смята да изплати или предоговори кредитите, чийто срок изтича през 2018 г.

Финансов спад

Приходите на “Спарки Елтос” за първото полугодие намаляват с 37% до малко над 8 млн. лв. . Разходите за дейността също се понижават – с 26% до 11.8 млн. лв. В резултат на това дружеството отчита загуба от 5.3 млн. лв., като влошава представянето си в сравнение със същия период на миналата година и се насочва към десета поредна година на загуба. Предприятието произвежда бормашини, винтоверти, ъглошлайфове и др.

Интересното е, че през 2017 г. компанията успя да повиши продажбите си и да свие загубата си наполовина, след като получи свежи кредити от държавната Българска банка за развитие и капиталова инжекция от основните собственици – Станислав Петков и Петър Барбуков, чрез “Спарки груп”.

Според отчета за първото полугодие компанията има дългосрочни банкови заеми за 54.4 млн. лв. и текущи задължения към финансови институции за 28 млн. лв.

Резерви от одитора

Именно падежиращите заеми и неяснотата как те ще бъдат покрити са причина за резервите на одитора, заради които общото събрание на 25 юли не е приело основните документи на дружеството. В писмото си до ръководството “Грант Торнтон” посочва, че “все още не сме в състояние да завършим нашите процедури и да изкажем мнение относно финансовия отчет”. Причина за това е, че “Спарки Елтос” не е предоставила споразумения за предоговаряне или за осигуряване на заместващо финансиране с банките кредиторки, които да са валидни поне за година напред. “Обръщаме внимание, че споразуменията за финансиране на дружеството изтичат през 2018 г. и поради тази причина е от съществено значение за приключване на одита на финансовия отчет да ни бъдат предоставени описаните по-горе споразумения”, пише одиторът.

Решения на общото събрание

Затова и на общото събрание акционерите единодушно са гласували предложенията на управителния съвет да не бъдат приети докладът за дейността и индивидуалният финансов отчет за 2017 г. От протокола става ясно още, че няма заверка и на годишните консолидирани отчети за 2016 и 2017 г.

По предложение на “Спарки груп” са гласувани и промени в надзорния съвет на дружеството. Освободени са Станислав Петков, Евгени Михайлов и Дойно Петровски. На тяхно място влизат акционерното дружество “Спарки” (представлявано от Станислав Петков) и Sparky – Берлин, както и две на пръв поглед странични дружества – германското Askam Investitions Consult и българското “Ахат-5”. Въпрос с какво се занимават двете компании е бил поставен от един от акционерите, но отговорът не е включен в протокола от събранието.

Справка в ДАКСИ показва, че “Ахат-5” е регистрирано в София и се занимава със строителство и недвижими имоти, както и с бартерни операции с химически и фармацевтични продукти, машини и оборудване и др. Управител и съсобственик е Атанас Маринов, който участва в управлението и на русенското “Спарки”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Майка и син от Търново са в болница, след катастрофа край Омуртаг

Двама души са пострадали при пътен инцидент на главния...

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Ад край Чирпан

Пожар е избухнал в чирпанското село Димитрово, съобщи БТА, позовавайки...