Сподели новината.

Производителят на „Лютеница Първомай“ – фирма „Булконс Първомай“, откри официално нова производствена линия, в която са вложени 5 млн. лв. Половината от сумата е субсидия по Програмата за развитие на селските райони.

Инвестицията

„Инвестицията е за нови машини, съоръжения, сграден фонд. Тя осигурява на компанията двойно по-голям капацитет за преработка на суровина, или 8000 тона на сезон“, коментира за „Капитал“ Георги Банялиев, управител на компанията.

Освен това са закупени и машини за производство на лютеница „Първомай“ в малки кутийки за бързо хранене. Новите алуминиеви опаковки от 70 и 125 грама се предлагат в търговската мрежа, като целта е да излязат от супермаркетите и да се продават навсякъде, където лютеницата може да се консумира веднага – например в заведения за бързо хранене.

Това е трета поредна инвестиция за предприятието с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони, уточни Георги Банялиев. Първата е през 2011 г. – субсидията е 201 хил. лв., а участието на предприятието – 260 хил. лв. Средствата са предназначени за закупуване на машини и съоръжения. Втората е през 2013 г. – тогава безвъзмездното финансиране от програмата е за 1.743 млн. лв., което е 52% от инвестираната сума. Резултатът е реконструкция на цех, закупуване на машини, въвеждане на ERP система.

Технологията

„Булконс Първомай“ произвежда около 15 вида зеленчукови консерви – лютеница, доматени сосове, печени белени чушки, апетитка, пиперкова разядка и др. Около 30% от продукцията е за експорт, основните задгранични пазари са Канада, Великобритания, САЩ, Турция, страните от Западна Европа. За чуждестранните клиенти фирмата разработва специални рецептури и продава както под собствена, така и под тяхна марка.

От дружеството подчертават, че лютеницата „Първомай“ е без консерванти, оцветители, стабилизатори, ГМО и се произвежда от български суровини – домати, чушки, патладжан, лук. За целта „Булконс Първомай“ работи с партньори – земеделски стопани, на които плаща авансово.

Суровините за производството на лютеницата минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв.м. Технологията позволява съхранение в специални съдове на доматените и пиперковите пюрета като единични концентрати, които после се изваряват бавно при непрекъснато разбъркване до достигане на желаната гъстота. Добавят се пресни подправки, следва дозиране, стерилизиране, опаковане и доставяне до търговската мрежа, посочват от компанията.

Технологичният процес е обратен на този, който прилагат някои други производители в бранша – те използват концентрирано вносно доматено пюре, което после се разрежда, за да се достигне желаната гъстота, обясняват от фирмата.

Компанията

Консервното предприятие в Първомай съществува от 1940 г. – тогава то се нарича Акционерна фабрика „Витекс“. През 1947 г. е национализирано и преименувано на Консервен комбинат „Партизанин“. След 1989 г. е приватизирано и продължава да се нарича „Партизанин“, но от 1991 до 2002 г. носи името „Булконс“, а от 2003 – „Булконс Първомай“ АД.

Според Търговския регистър съдружници в „Булконс Първомай“ са Веселин Петков Димитров, Стефан Христов Фачев, „Липекс-НС“ (с едноличен собственик Веселин Василев Славов).

За 2018 г. компанията отчита 4.991 млн. лв. общи приходи (през 2017 г. те са 6 млн. лв.). „Спадът е резултат от направените инвестиции. За 2019 г. очакваме почти двоен ръст на приходите в сравнение с миналата година. Следващата ни цел е производство на замразени зеленчуци и на консерви в асептични опаковки“ , коментира за „Капитал“ Георги Банялиев.