Сподели новината.

За времето, в което над 1500 човека работиха в ЗАВН – Толбухин

Заводът за високоволтова апаратура отваря врати на 1 април 1964 година. В продължение на десетилетия той осигурява прехраната на над 1 500 човека, работещи в него.

В ЗАВН – Толбухин са били произвеждани трансформатори, високоволтова апаратура и контролно трансформаторни постове (КТП), които са били изнасяни главно за СССР.

 

Преди да започнат работа в ЗАВН някои от работниците са преминавали през обучение в първия завод на електропомишлеността в България – „Васил Коларов” – София.

 

През годините в ЗАВН са работили над 1500 човека, много млади хора, които са получавали сносни заплати. На всеки празник са били организирани тържества, а за годишнините на завода – дори екскурзии в Киев, Москва и Ленинград, за сметка на предприятието.

„За 25-годишнината на завода ни заведоха на екскурзия с корабче по река Днепър”, спомня си Атанаска Георгиева, дългогодишен работник в завода. Тя разказа още, че всяка Нова година е била отбелязвана с интересна развлекателна програма, а Дядо Мраз е радвал децата на работниците с много подаръци.

И така докато заводът не бива закрит в началото на века, точно преди закриването си в него са останали да работят само 7 човека. След закриването всичко е разпродадено.

Машините замлъкват завинаги и само споменът остава в стотиците работещи там. Спомен за едно сигурно минало и притеснение от едно несигурно бъдеще.

Днес наследникът на създадения през 1965г. Завод за високоволтова апаратура – „ЗАВН – Добрич“ АД работи, но на ново място и за жалост с намален състав. В него се трудят само 30 човека.

Източник:www.dobrichonline.com