Home БГ.новини Затвориха детското отделение на болницата във Враца

Затвориха детското отделение на болницата във Враца

0
175
4444341414414131342
Сподели новината.

Детското отделение на болницата във Враца затвори врати. В отделението вече не се приемат пациенти, съобщи Нова.

Според началниците на отделението и служителите в него причините за преустановяването на дейността му са различни.
Ръководството заявява, че отделението спира да приема пациенти заради инфекция.
Според медиците пък това се налага заради хроничен недостиг на персонал.

Служители в детското отделение на болницата във Враца са категорични, че няма персонал, който да поеме дежурствата за месец май. Това личало и от графика на медиците. Работният график на служителите, който е направен още през месец март, е начертан до днес, 25 април.

Случаят коментира доктор Бисер Тодоров, който последен е затворил вратите на опразненото детско отделение. „Изписах последното дете, което беше налично в отделението и заключих детското отделение, защото след мен нямаше дежурен лекар“, заяви той.

Докторът посочва обаче, че според заповедта от ръководството отделението е опразнено заради рота вирусна инфекция. Относно това Тодоров посочи, че детското отделение има разрешение и специално обособен диспептичен сектор, в който се лекуват деца с подобни заболявания, „тоест да има дете с ротавирусен ентерит в диспептичен сектор на детско отделение е все едно да има дете в детско отделение„, допълни медикът.

Причината за затварянето на отделението е известна на всички – няма лекари. Това заяви и д-р Кети Ценова – директор на „Медицински дейности“ в общинската болница. „Няма лекари. Те отказват всички варанти, които се предложиха. Отказаха. Държат да си ползват отпуските. Да, това е редно, нормално хората затова имат право на отпуска, но колегите в другите отделения дават извънреден труд, съобразяват се така, че да направят графика“, заяви Ценова.

Врачанската болница отново е пред затваряне

 

Междувременно в детското отделение работят общо трима лекари, а пенсионер е заел половин щатна бройка. Заради условията медицинските сестри също една по една напускат. Така към момента работен график за детското отделение няма, а и той трудно би могъл да се изготви заради броя на медиците.

Развитие по казуса трябва да има около 9 май, но това не е сигурно. Докато ситуацията с детското отделение се изясни, линейки ще превозват спешните случаи в други клиники. По-леките случаи ще трябва да разчитат на собствен транспорт към другите клиники с функциониращи детски отделения или евентуални свободни легла в болници наблизо.

Министър Ананиев отиде във Враца, за да спасява болницата

 

Затварянето на отделението предизвика и остра реакция сред родители, които създадоха група в социалните мрежи, в която с общи усилия уговарят и организират транспортирането на децата си до близко населено място с работещо детско отделение.

--------------------------