Сподели новината.

Заводът за медикаменти в белослатинското село Търнак е пред затваряне, научи от сигурен източник „Конкурент“.

Информацията беше потвърдена неофициално от местната управа. Тъй като 30 от заетите 41 души в предприятието са от Бяла Слатина, кметът на града инж. Иво Цветков и народният представител от ГЕРБ Красен Кръстев са направили няколко срещи, за да опитат да предотвратят затварянето му.

В завода работят и 6 човека от Търнак, а петима са охранителите.

Фирмата-собственик „Дансан-БГ“, която е от Радомир, възнамерява да изнесе производството си от региона. На този етап са водени преговори за купуването на предприятието, като слаб интерес са проявили компании със сродна дейност. Засега проблемът е, че потенциалните купувачи работят със субстанции за изработка на хапчета, а настоящите мощности са свързани с производството на течни препарати.

Заводът за медикаменти в Търнак до преди 2 години беше собственост на Фармацевтични заводи „Милве“. След инцидента, при който изпълнителният директор на фирмата Веселин Ранков блъсна невръстно дете, което няколко дни след катастрофата издъхна в плевенската болница, компанията бързо премина в други ръце – вече е собственост на „Дансон-БГ“, фармацевтично ориентирана холдингова компания, която произвежда и продава лекарствени продукти, хранителни добавки и козметика.

Според неофициално потвърдена информация, изпълнителен директор на „Дансон-БГ“ е синът на дългогодишния депутат от БСП във Враца Георги Божинов – Стефан. Собственик на компанията обаче е чуждестранна фирма от Югоизточна Азия.

Ако се стигне до затварянето на производствената мощност, това ще се отрази най-вече на местната икономика. Заради производството местната управа асфалтира пътя между Бяла Слатина и Търнак, а в района на завода – на площ около 7 декара, има добри условия за работа.

Очаква се новото производство да бъде преместено в Радомир, където има доста обучена работна ръка след затварянето на фармацевтичнит