Защо Смолян има мръсен въздух?

0
14
Smolian
Сподели новината.

Изглежда изненадващо, но Смолян е град на противоречията. Родопската област има забележителни успехи в средното образование – тя се нарежда на второ място след столицата по оценки по български език и литература. Пет от десетте водещи общини на оценяването по математика през 2021 г. са в областта – Неделино, Рудозем, Доспат, Златоград и Баните. В същото време безработицата в областта е една от най-високите в страната и може би това е обяснението за голямата миграция в района. Противно на тенденцията за обратна миграция през пандемичната 2020 година, когато много хора от големите градове се върнаха по родните места, с малки изключения, в Смолян миграцията към по-големите градове, главно към Пловдив, продължи . Това е свързано както с търсенето на работа, така и с продължаване на образованието. В планинския град има само два филиала на висши учебни заведения, които доста ограничават избора на младите хора. А това е проблем за индустрията в района, защото предполага дефицит на работна ръка.

Представата за Смолян е като за чист планински град с кристален въздух. Затова е изненадващо, че през първите три месеца на 2019 г. Смолян е бил на първо място в негативната класация за град с най-мръсен въздух. През 2020 г пък градът трайно се настанява на четвърто място в страната по замърсяване с фини прахови частици. И както се сещате, причината не е засиленият автомобилен трафик или индустриалното производство, а отопляването с дърва и въглища в планинския град.

Индустрията в областта е доста разнообразна – производство на авточасти, минерална вода и ски. Важен дял, разбира се, се пада и на туризма заради зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Има и симпатични местни производства като това за качествени зрели сирена, които допълват очарованието на района.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here