Сподели новината.

Тази събота и неделя в Археологически комплекс „Калето” в Мездра ще се проведе шестият фестивал на средновековните традиции, бит и култура “Калето – Мездра 2020“. В него ще вземат участие 70 индивидуални рекреатори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които ще пресъздадат живота в крепостта „Калето“ през късната античност, ранното и късно Средновековие.

Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град. Организатори са Община Мездра, Археологически комплекс „Калето” и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол”.

По време на фестивала посетителите на комплекса ще имат възможност да се докоснат до автентичния бит и културата на обществата, населявали района през античността и средновековието. Въздухът ще бъде наситен със старинна музика, средновековни танци, медовина и гозби, ще трепери от звъна на саби и тътена на щитове, оцветен от боляри, знатни ромеи и сурови воини.

През двата фестивални дни – на 19 септември (събота) от 10:00 до 20:00 ч. и на 20 септември (неделя) от 10:30 до 13:00 ч., входът за посещение на Археологически комплекс „Калето“ е свободен.