Home БГ.икономика Започва ремонт на ключов мост в Русе

Започва ремонт на ключов мост в Русе

0
559
30 1 b
Сподели новината.

Софийска фирма подготвя проекта за основен ремонт на Дъговия мост в Русе. Тя е единствения кандидат, подал документи в Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи БНТ.

Съоръжението е в тежко състояние и за рехабилитацията му са нужни много средства. За сега държавата отпуска 96 хиляди лева само за изработването на проект.

Дъговият мост е построен преди почти 60 години и по него минава трафикът за Велико Търново и София. Настилката му е обновявана преди около 10 години. Съоръжението е част от републиканската инфраструктура.

Един от редовните пътници, които шофират по моста, е музикантът Пламен Загоров. Той шофира от 30 години и наскоро е сменял изкривена джанта на колата си. За моста Загоров обяснява: „Навсякъде има дупки – досадно и коварно. Ей ги винетките.“.

Съоръжението е с нарушена конструкция и има нужда от спешен ремонт. Мостът трябва да бъде укрепен, а самите греди и основи трябва да се усилят. Според експерти, има повреди по стоманобетонните елементи в основите и те също трябва да бъдат поправени.

Проектът за основен ремонт трябва да е готов след 5 месеца.

--------------------------