сряда, февруари 28, 2024

Започва брутално бетониране на красивата Странджа

Date:

Сподели новината.

Строителството по Южното Черноморие се състоя успешно и с размах навсякъде, достигайки до границите на Природен парк Странджа, който успя да съхрани в някаква степен живописните гледки около Синеморец, Варвара и Резово. Темата за бъдещето им се подновява периодично през няколко години заради липсата на действащ общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.
Последният вариант на план вече е наличен, както и Докладът за оценка на степента на въздействието му върху защитените територии. А планът предвижда зоните за строителство в природния парк да се увеличат с 20%. В абсолютни стойности това означава 83.51 хектара с нови сгради. Докладът разглежда устройствените планове в 10 землища в парка, като от въпросните 83.51 хектара 67.82 ще са в крайбрежни зони – в Резово, Синеморец и Варвара.
Новината, която беше предшествана от уволнението на дългогодишния директор на парк Странджа Стефан Златаров, предизвика недоволство и закани за протести, а кметът на Царево Георги Лапчев нападна природозащитниците, заявявайки, че “обслужват един политически проект и произвеждат фалшиви новини”. Според него местните хора са тези, които имат право да кажат какво да се случи.

Всички на първа линия
Община Царево остана без действащ ОУП, след като преди 10 години беше предложено масирано застрояване в територията на Странджа (виж карето). Сегашният проект предвижда свиване на старите намерения и по-пестеливо застрояване, като министърът на околната среда Нено Димов го окачестви като много по-щадящ. “Тази площ не е притеснителна, притеснително е къде е разположена”, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.
Въпреки че линейното застрояване на крайбрежието възпрепятства свободно движение на хора и животни по крайбрежието и ограничава гледките, отново класически натискът ще бъде върху първата линия. Общото и при трите населени места е разширяването на строителството в посока на морето, като на някои от терените то вече така или иначе е започнало.
Планирани са и няколко къмпинга – например зад плажа Бутамята в Синеморец и край Варвара. “Независимо от това, че земи със статут на горски площи ще бъдат преотредени за къмпинги дървесната растителност ще се запази”, пише в доклада.
По отношение на паркинга зад плажа Силистар се предлага той да бъде изместен на югозапад, където има черен път, тъй като част от него попада на територия на местообитания.
Притеснително според Белев е, че процедурата не върви по закон, като докладът за оценката на степента на въздействие би трябвало да е част от екологичната оценка, а такава към момента не е представена. Екологичната оценка е важна във връзка с някои детайли, свързани с новата легова база. “Тези нови обитатели ще се нуждаят примерно от чиста питейна вода. Откъде ще дойде тази вода? В Доклада за съвместимост с “Натура 2000″ не се вижда. Затова е необходимо да се погледне докладът за екологична оценка, обаче той липсва”, обяснява Белев. Не става ясно и защо на картите не е отбелязана пречиствателната станция край Синеморец, за чиято необходимост говори кметът на Царево.
А предвид големите площи, които са отпаднали спрямо предходния мащабен проект за разширение на урбанизираните територии, най-вероятно ще има и недоволство на инвеститори, като становища по доклада се приемат до 4 май. Нарушения по процедурата биха им дали основания да оспорят новия план.

Инфографика

Варвара
Рибарското село привлича досега с уединението, което предлага, няколкото известни ресторанта и скалистите брегове. С новия общ устройствен план на община Царево урбанизираната територия на селото ще се увеличи с 32.66%. В абсолютни стойности тя нараства с 21.38 хектара (до 86.85 ха). От тях 15.05 ха са земеделски земи, а 5.22 ха – гори.
Ако досега селото беше едно от малкото по-морето, което стоеше навътре в сушата, сега разрастването ще се развие към морския бряг в местностите Гробищата, където малка част от имотите са застроени, и Поста, която е разположена непосредствено над брега. Там на първа линия на южния бряг са двата съседни имота от общо 16 981 кв.м, собственост на Александър Тумпаров през фирмата “Булагро органик”. Тумпаров е в борда на директорите на “Еврозалог” заедно с Васил Божков.
Пак в местността Поста, но на втора линия, правят впечатление също два съседни имота – от по 42 хил. и 46 хил. кв.м, за които обаче липсва информация в Имотния регистър.
Навътре в сушата урбанизирането на Варвара ще стига до крайната по-бедна махала. А северно от малкия плаж (с дървения бар Wake up Varvara) в широколистната горичка е планиран къмпинг от 20.5 хил. кв.м.

Добрата новина е, че според новия план Варвара няма да си има огромно голф игрище на север, каквото беше предвидено през 2008 г. Тогава председател на Висшия експертен екологичен съвет, който гледа доклада за екологичната оценка, беше Чавдар Георгиев, по същото време и зам.-екоминистър в правителството на тройната коалиция. Самият той участваше в управлението на две сдружения – “Българска голф фондация” и “Пар Тий голф клуб”.

Инфографика

Синеморец
В градчето на гюзлеметата, неповторимите гледки към устието на река Велека, бар “Кораба” и цели три плажа, или иначе казано Синеморец, се предвижда увеличение на урбанизираните територии с 54%. От 61.52 хектара те ще станат 94.69 хектара. Включените нови над 33 хектара са предимно земеделски земи, от които голяма част са общински.
За зоната пред известния бар “Кораба”, откъдето от хълма се открива мащабна гледка към устието на река Велека, се предвижда в регулация да влезе имено общински имот от почти 26 декара, намиращ се пред вече съществуващите сгради, показват картите в доклада и информацията в кадастъра. Останалите имоти над плажа на Велека остават извън плановете за разширяване. Справки в кадастъра и Имотния регистър показват, че един от най-големите парцели на първа линия от 18 декара до началото на тази година е бил собственост на кума на Йордан Цонев – Милчо (Милош) Киряков, а после е бил продаден на Никола Гонев, собственик на съседния имот на брега, също оставащ извън регулацията. Общината ще урбанизира и друг свой дълъг терен южно от настоящото компактно строителство.
За останалата част от местността Поляните, където част от имотите вече са застроени (там се намира и хотел Bella Vista Beach Club, гледащ към плаж Бутамята), се предлага режим на вилна зона с намалени показатели за строителство. Предлага се регламентиране на ромския квартал, възникнал западно от селото, т.е. навътре в сушата.
Друга съществена промяна е планирането на вилна зона, югозападно от Бутамята, на мястото на бивши градини. Тя беше предвидена и в предишния вариант на общ устройствен план от 2008 г., но сега е в малко по-малки граници. Пак зад Бутамята се планира и къмпинг, който ще се намира зад плажа.

Инфографика

Резово
Най-голямо е увеличението на урбанизираните площи в рибарското село Резово – с цели 106.68%, като площта за строителството на границата с Турция от 19.92 ха. ще нарасне до 41.17 ха. Основното разширение е на изток, т.е. към морето, и на северозапад (виж картата).
Сред терените на първа линия, предвидени за застрояване, са и 3 декара, собственост депутата от ДПС Йордан Цонев и съпругата му Пролетина. Покупката на нивата с красив изглед към Турция е станала през 2005 г. Продавачите са архитект Калин Тихолов и съпругата му. Тихолов изготви плана на Царево от 2008 г., който предизвика силни реакции, а името му нашумя и покрай скандала “Дюнигейт”. Той е и архитектът на морските сараи на Ахмед Доган в парк “Росенец” до Бургас.
През 2014 г. разследване на “Биволъ” въз основа на прокурорска проверка показа, че терени по крайбрежието на юг от Царево в крайбрежните зони на Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово са били придобити с неправомерни действия и се притежават от лица и фирми, свързани пряко или косвено с Цонев и Тихолов. Придобиването според изданието е станало десет години преди разследването с помощта на адвокати, които съставяли фалшиви пълномощни от името на неподозиращи за това собственици на земи. Проверката е разпоредена по нареждане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, но заради изтеклите давностни срокове не се е стигнало до обвинителни актове и присъди, написа “Биволъ”.
Зад Цонев с 2349 кв.м в Резово от есента на миналата година разполага “Тринити милениум пропъртийс”, собственост на акционерното дружество “Сенчъри проджект”. В селото 17 декара има и “Тера тур сервиз”, компанията, управляваща туристическия бизнес на Валентин Златев, но засега не е ясно дали нейният терен влиза в новата регулация.

Сагата с плана на Царево
Сагата с устройствения план на Царево тече от едно десетилетие. Изготвеният през 2008 г. от арх. Калин Тихолов предвиждаше ново строителство със 75 хил. легла, повечето от което в Природен парк “Странджа”. Планът получи одобрение от МОСВ – от тогавашния зам.-министър Чавдар Георгиев.
Още преди влизането в сила на дадената положителна екологичната оценка (ОВОС) регионалното министерство също издаде заповед за одобрението му. “Асоциация на парковете” заведе дела и за двете решения. През 2010 г. първото дело е прекратено, тъй като екоминистърът Нона Караджова оттегля екологичната оценка на устройствения план, с което на практика се блокира действието му. Тогава Европейската комисия предупреди България за наказателна процедура заради съмнения, че екооценката на плана е некачествена, а документът ще доведе до сериозно увреждане на зони в “Натура”.
По второто дело след пет годишни спорове в началото на 2014 г. Върховният административен съд остави в сила плана, но заради новата вълна от недоволство, новите въпроси от страна на ЕК и липсващата екооценка тогавашният регионален министър в правителството на Пламен Орешарски Десислава Терзиева разреши изработването на нов проект за изменение на ОУП на Царево и екологична оценка към него.
А междувременно на Делфин и Корал
Подновяването на темата за това как трябва да изглежда общият устройствен план на Царево беше съпътствано от новата порция скандали около плажовете Делфин и Корал. Снимки сигнализираха за строителни дейности на наемателя на плажа на къмпинг Делфин върху пясъка. Заключенията от проверката по сигнала, разпоредена от министрите на туризма и на околната среда, в която участва и кметът на Царево, са, че се изгражда временен преместваем обект, тоалетни и дървена лека ограда. Според строителния контрол те отговаряли на определената схема и не препятствали достъпа до плажа.
На протест край Корал пък се събраха граждани и членове на зелени организации, след като законен собственик на имот на метри от плажната ивица вдигна ограда около терена си. Парцелът с площ около 120 декара е на испанската фирма “Ибердрола”, придобит през 2007 г. Компанията изпрати становище по темата, в което обяснява, че оградата е поставена, за да се предотврати нерегламентираното къмпингуване, но общественият достъп до плажа ще остане отворен. “Съвсем наскоро общината в Царево ни предупреди, че ситуацията с къмпингуващите не трябва да се повтаря това лято”, посочиха също от “Ибердрола”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Икономисти: Инфлацията спада, България се приближава към еврозоната

Инфлацията спада. Тенденцията е за сближаване, но въпроса е...

ДЗУ възкръсва в Стара Загора! Разкрива стотици работи места

Hoвo пpoизвoдcтвo нa плaтĸи зa aвтoмoбилнaтa индycтpия щe cтapтиpa...

Христо Шопов ще прекара 72 часа в ареста

С постановление на наблюдаващ прокурор актьорът Христо Шопов е задържан...