Сподели новината.

Великобритания е загубила 6,6 млрд. паунда в икономическа активност през всяко тримесечие от референдума за излизане от Европейския съюз насам. Това показват изчисления на S&P Global Ratings, цитирани от Ройтерс.

В доклада на рейтинговата агенция икономистът Борис Глас посочва, че петата по големина световна икономика би била с 3% по-голяма до края на 2018 г., ако страната не беше гласувала за излизането от блока на референдума през юни 2016 г.

Темпът на растеж на тримесечие би бил средно около 0,7%, а не 0,43%, посочи още той.

„Веднага след референдума паундът поевтиня с около 18%. Това беше най-уместният индикатор за отражението на вота и тежестта, която създаде чрез инфлация, се разпростира в икономиката“, посочва Глас. Очаква се и запатите в реалния сектор да бъдат намалени.пред среден доход от 3000 паунда на месец в Лондон, след Брекзит сумата ще бъде редуцирана до 2700-2800 паунда.

С поскъпването на вноса инфлацията нараства, което на свой ред ограничава разходите на домакинствата. Според S&P до третото тримесечие на 2017 г. инфлацията е 1,8% по-висока, отколкото би била, ако Великобритания бе решила да остане в ЕС.

Оценката е малко по-ниска от тази на Goldman Sachs по-рано през седмицата, от която стана ясно, че страната губи по приблизително 600 млн. паунда на седмица заради Brexit. Това представлява 7,8 млрд. паунда на тримесечие.

Докладът на S&P се основава на метода на двойника – икономическа техника, която не използва реални данни от британската икономика, а синтезирани стойности, базирани на представянето и на други икономики.
По статията работи: Елена Илиева