вторник, април 23, 2024

Заплати по 3200 лева във Варна, търсенето на специалисти е голямо

Date:

Сподели новината.

През последните десет години броят на компаниите, работещи в сферата на аутсорсинга и IT индустрията във Варна, расте средно с по една на всеки дванадесет месеца. А това очертава устойчива тенденция. Според специалистите в подбора на кадри за двата типа бизнес причините за това могат лесно да бъдат очертани. В града има пет университета, езикови гимназии и големи центрове за обучение по чужди езици, но и множество “инкубатори” – малки дружества, работещи в сектора на интернет технологиите, които “произвеждат” начинаещи и амбициозни дивелъпъри. Само за няколко годни натрупаният опит ги превръща в търсачи на работа в големите компании, които, работещи по мащабни проекти, предлагат по-добра кариерна перспектива и по-високи заплати.

Една от чуждестранните компании с най-дълга история в предлагането на аутсорсинг услуги от Варна е ирландската “Таксбек” (Тaxback.com). Офисът й бе открит през 2001 г. с персонал от 15 души, които се занимаваха основно с възстановяването на данъци на хора, пътуващи и работещи в чужбина. Корпорацията е създадена през 1996 г. в Дъблин и в момента под “шапката” на “Таксбек груп” дейността си развиват шест компании, пет от които имат регистрирани дружества в България. Това са “Таксбек”, “Таксбек интернешънъл – Варна”, “Интерпей България” и “Сейлс промоушънс”. Неотдавна беше представен и новият бранд на компанията – Immedis, с основен фокус върху международния пейрол.

“Конкуренцията при набиране на персонал на пазара на труда е все по-голяма в град като Варна, в който броят на аутсорсинг фирмите нарасна неимоверно през последните години”, казва Кристина Илиева, специалист по маркетинг и комуникации в дружеството.

Според нея фирмите, които работят в сферата на дистанционното обслужване на клиенти, биха могли да установят по-активни контакти с университетите в града, за да развиват у студентите им умения, които да ги улеснят в началото на кариерата им.

Американската мечта

“Динамичният ръст на компанията ни изправи целия й екип пред предизвикателството да привличаме все повече и все по-надеждни таланти, казва оперативният директор на компанията “Тайтън гейт” (Titan Gate) Ивайло Иванов. В класацията на “Капитал” за най-динамичните малки и средни предприятия – “Гепард”, за 2016 г. тя влезе като лидер сред компаниите в региона. Само за миналата година екипът й се е увеличил с повече от 60 души.

Дружеството започва дейността си във Варна през 2005 г. – едва четири години след като нейният основател Пресиян Каракостов превръща хоби проекта си “Фоун арина” (PhoneArena) в първата си печеливша онлайн платформа. Порталът, с който “Тайтън гейт” дава начало и на дейността си и във Варна, предлага пълен обем информация за почти всички брандове мобилни телефони. В момента той е един от трите най-големи в света с повече от 26 млн. читатели месечно.

Следващата стъпка в развитието на компанията е направена през 2013 г. с проекта “Пъб галакси” (PubGalaxy) – глобална онлайн агенция, ориентирана към собствениците на високия сегмент уеб сайтове. Според Иванов, за да привлича необходимите й кадри, “Тайтън гейт” поддържа почти същите нива на заплащане като големите международни компании, представени у нас, а социалните пакети, които предлага на служителите си, далеч превъзхождат тези на конкурентите й.

Печелившата стратегия

Според Ваня Кирилова, която управлява офиса на компанията “411 Маркетинг” във Варна, единствено правилният път за компаниите, които търсят IT специалисти, е да поддържат близки контакти с висшите учебни заведения в града. В три от тях – Техническия университет, Военноморското училище и Варненския свободен университет, дружеството, което тя ръководи, вече е открило свои курсове по SEO – оптимизиране на резултатите при търсене в интернет.

“Това е нова професия, която привлича интереса на младите хора, казва Кирилова. За ключовите позиции в редки случаи се обръщаме към компании, предлагащи специализирани услуги за подбор на кадри.”

За да обучава персонала си, компанията е създала и собствена академия. Нейната цел е да дава начални знания на служителите, но и да повишава квалификацията им, за да създава добри кариерни перспективи. Стратегията явно дава резултат – за осемте години след откриването на варненския офис броят на служителите в “411 Маркетинг” се е увеличил над шест пъти – от 30 през 2009 г. до 200 през тази.

Да работиш и за себе си

За да осигури подходящите кадри за офиса си във Варна, дружеството “Флекс брикс софтуер” (Flex Bricks Software) разчита на друг подход – използва предимно специализирани компании за подбор на персонал и управление на човешките ресурси.

“Заплащането е водещо при решението на специалистите да изберат нашата компания, обяснява управителят на дружеството Станислав Тодоров. Предлагаме заплати, които се равняват на две до четири средни възнаграждения в България, допълнителна медицинска застраховка, луксозен офис с пространства за релакс и забавление.”

“Флекс брикс” е украинско дружество за разработка на софтуер и уеб базирани решения за електронната търговия, софтуер за управление на жизнения цикъл на продуктите и др. Офисът му във Варна започна работа през 2015 г.

“В момента в компанията работят над 120 специалисти, като основната цел е до 2020 г. броят им да нарасне до 140, а основен приоритет в това развитие ще е офисът във Варна”, казва Тодоров. Според него всеки от служителите в дружеството може да работи и върху собствени проекти, които на по-късен етап да получат финансиране.

Новодошлите

Последните две IT компании, открили офиси във Варна, са “Съдърленд глобъл сървисиз” (Sutherland Global Services) и “Астаунд комерс България” (Astound Commerce Bulgaria).

[Beehive Coworking Place]

Първата започна дейността си в града през миналия октомври с 50 работни места, като основният критерий за търсене на кандидати за тях бе високото ниво на владеене на немски език. За последните девет години американската аутсорсинг компания успя да достигне персонал от близо 1500 души в България. От “Съдърленд” обявиха преди време, че инвестициите им в страната вече надхвърлят 10 млн. евро. В същото време приходите на регистрираното в България едноименно дружество достигнаха 34.7 млн. лв. за 2014 г. спрямо 20 млн. лв. само година по-рано.

“Астаунд комерс България” откри офиса си във Варна през април 2016 г. и също е дъщерна компания на едноименно американско холдингово дружество. То е най-големият интегратор на сложни решения в електронното пазаруване и други типове уеб базиран бизнес. Компанията разработва различни софтуерни решения, свързани с оперативния контрол и работата на различни крайни клиенти, включително онлайн маркетиране и налагане на брандове.

Далече от София, близо до Украйна

Според данните, предоставени на “Капитал”, глобалният оборот на “Астаунд комерс холдинг” за миналата година е в размер на малко над 93 млн. долара, а оперативната печалба леко надвишава 35 млн. долара. “Една от причините да се насочим към България е именно растящата ни нужда от кадри, ниските данъци, както и близките връзки между България и Украйна, където са съсредоточени 4-те ни най-големи развойни центъра за софтуерни разработки, казва изпълнителният директор на “Астаунд комерс България” Дмитри Головацкий.

За обучението на кадрите си във Варна компанията ще разчита на “Адванс академи”, открита през март. Тя се управлява от дружеството за набиране и управление на персонал “Адванс хюмън кепитъл”.

От “Астаунд комерс България” твърдят, че са влезли на пазара на труда във Варна с по-високи нива на заплащане, които конкурират тези в София. “Това принуди другите компании в града да започнат да увеличават заплащането, за да задържат подготвените си кадри”, казва Головацкий.
През следващите две години “Астаунд комерс България” планира да увеличи екипа си във Варна с още 30 души, като разшири двойно и офис площите, които ползва.

По данни на Националния статистически институт броят на заетите в IT сектора във Варна е нараснал от 2124 през 2011г. до 3215 в края на 2015 г. В същото време средната брутна месечна заплата в сектора се е увеличила от 943 лв. на 1255 лв., като към края на третото тримесечие на м.г. средното заплащане за страната в този сектор е било най-високото. Как са се променили данните за Варна след появата на новите играчи на пазара през миналата година все още не ясно. Добрата новина е, че очертаният тренд е категорично положителен.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Затвориха голям завод край Варна

Haй-гoлeмият зaвoд зa oлиo в Бългapия - пpeдпpиятиeтo в...

Министър Юлиян Попов: Черноморието е чисто и не е опасно!

Черноморието е чисто и не е опасно. Това написа...

Изгоря заведение в Кранево, проверявано преди година

Пожар изпепели заведение на плажа. Заведението „Крейзи Бийч“ на...

Бум на ухапани от кърлежи във Варна

Над три пъти повече са ухапаните от кърлежи във...