Сподели новината.

Заводът на германската VOSS Automotive край Ловеч, който започна масово производство през юни, вече доставя автомобилни компоненти на VW и Daimler. Българската компания „ВОСС аутомотив“, която беше регистрирана само преди година, ще започне доставки и за Ford през 2022 г., а производство в момента се подготвя и за BMW. Към момента заводът има подписани поръчки до 2031 г. Освен SCR системи, които се използват за пречистване на вредните газове на дизеловите автомобили, предприятието прави и компоненти за електрически коли. Инвестицията в оборудване ще надвиши 15 млн. евро до края на следващата година, като компанията работи под наем в помещенията на бившия завод „Литекс“ в село Баховица.

Продукти с бъдеще

Групата VOSS е световен лидер в производството на SCR системи, като продуктите, които се произвеждат в заводите й в момента, ще отговарят и на следващия стандарт – Евро 7. „Това означава, че те ще продължат да имат пазар, което ще осигурява бизнес и на българското предприятие“, каза главният изпълнителен директор на VOSS Holding Томас Рьотиг на официалното откриване на завода. Средната заплата в завода е над 1500 лева бруто.

В същото време от 2-3 години групата се подготвя и за все по-масовото навлизане на електрически превозни средства, като вече произвежда и системи за охлаждане на батерии (т.нар. термомениджмънт). „В тази област също сме номер едно в световен мащаб, което ни поставя в много добра позиция за бъдещето“, добави Рьотиг. Същите продукти се правят и в българския завод, а продукцията е предназначена за различни страни в Европа.

Анализ на групата показва, че броят на колите с дизелов двигател ще намалява, но бавно. „Дори през 2030 г. делът им все още ще бъде голям, а освен това ние произвеждаме компоненти и за камиони“, каза управителят на „ВОСС аутомотив“ Роланд Вайс за „Капитал“. Пак дотогава се очаква около 30% от автомобилите да са електрически. „За тях обаче ние също правим продукти, така че рискът е малък – ако не си купите дизелова кола с нашия продукт, ще си купите електрическа кола с нашия продукт“, добави той.

Работни места

„ВОСС аутомотив“ наема хора още от октомври миналата година и вече в завода работят близо 140 души. Основният персонал премина обучение във фабриката на VOSS в Полша и в централата в Германия. До края на следващата година наетите ще достигнат 750, а в края на 2021 г. в Баховица трябва да работят 1000 души. Това е значителна бройка за град като Ловеч, където практически няма останали работещи големи предприятия. От компанията вече имат партньорства с местните училища и с Техническия университет в Габрово и казват, че засега не срещат проблем с наемането на квалифицирани кадри.

Място за разширение

В момента производственото хале е частично заето, но плановете са до края на 2021 г. то да бъде пълно с оборудване и работници. „Когато наехме помещенията, мислехме, че са много големи, но същото се случи и в Полша – две години по-късно цялото пространство беше заето. Същото ще стане и тук“, каза Рьотиг. По думите му в момента компанията инвестира в две допълнителни линии за SCR системи, както и за компоненти за термомениджмънт за електрически автомобили на BMW. Същите продукти се произвеждат и за Daimler.

Обявената инвестиция от 15 млн. евро е само първата стъпка. „Имаме планове и за след това, но те първо трябва да бъдат одобрени“, каза Вайс.

Групата

Групата VOSS включва VOSS Automotive и VOSS Fluid и има заводи по целия свят – САЩ, Мексико, Бразилия, Китай, Индия, Япония и Полша, и централа в Германия. Компанията има дългогодишни партньорства с автомобилни гиганти като BMW, VW, Audi, Ford и други. Оборотът й за миналата година надхвърля 625 млн. евро, а заетите са над 6000 души.