сряда, април 17, 2024

Закриват бургаския завод “Елкабел”, местят го в Българово

Date:

Сподели новината.

Бургаският завов “Елкабел”, който се намира до кръстовището на Трапезица ще бъде затворен.

Това ще стане в следващите няколко месеца. Производството ще бъде изнесено към новата индустриална зона в землището на град Българово. Там ще бъдат изградени нови производствени халета, като част от оборудването също ще се използва. Другата част от активите ще бъде нарязана на скрап, или продадена. В същото време върху терена ще започне мащабно жилищно строителство.

Собственикът на Елкабел Фуат Гювен от обяви строителния проект още преди около 10 години, но тогава той бе спрян от идващата криза. Сега Гювен е готов да реализира намеренията си, заедно с още няколко партньори. Става въпрос за изграждане на нов жилищен комплекс върху площ от 400 декара. Освен сгради за живеене, ще има и много развлекателни кътове, ресторанти, както и търговски и административни центрове. Очаква се строителството да започне до няколко месеца, като вече се работи върху цялата техническа, юридическа и обща документация.

Самият завод Елкабел пък вече ще работи върху много по-малък терен, с оптимален състав и мощности. Ето и кратка история на неговото съществуване.
1950 – 1970г.

Пуснат е в експлоатация първият цех за производство на проводници. Започва работа новопостроеният цех за гъвкави каучукови кабели. Стартира дейност цех за силови кабели с ПВХ изолация за ниско напрежение.

1975 – 1986г.
Построен е и пуснат в експлоатация нов цех за производство на телефонни кабели по проект на италианската фирма De Angeli. Пуснати са в производство силови кабели с изолация от химически омрежен полиетилен в съответствие със закупения лиценз от Сумитомо Електрик, включващ:
– две линии за омрежване в азотна среда;
– лабораторно оборудване за контрол на качеството на материалите и крайния продукт;
– ноу-хау за производство на кабели.

1995г.
Елкабел е първата българска компания сертифицирана по ISO 9002, а от 2000 година компанията е ресертифицирана от Bureau Veritas Quality International в съответствие с изискванията на ISO 9001-2000.

1998г.
Елкабел е първата приватизирана компания чрез продажба на акции от Българската Фондова Борса.

2004г.
Акциите на компанията са закупени от консорциум Шипка, който е и мажоритарен собственик. Управлението се осъществява на две нива – Надзорен и Управителен съвет.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в Търговище

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в...