Сподели новината.

Читалище „Изгрев 1909“ и ИК „Хермес“ представят Александър Чобанов – писател и сценарист, в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга“. Това ще се случи на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право.

Над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии  Б1, Б2, 11 и 12 ще получат от доброволци книжка с разказа „Калинката“ на Александър Чобанов и посланието му: „Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето – превръща се в НЕОТМИНАЛО“.

Целта е в този ден да си припомним, че четенето може да бъде споделено приятно преживяване и всяко място и всяко време е подходящо за четене.

От 16.00 часа в зала „П. Дубарова“ на КЦ „Морско казино“ ще започне  пресконференция по повод седмото издание на „Заедно четем една книга“ в рамките на програмата „110 години народно читалище „Изгрев 1909“.

От 18.00 часа Александър Чобанов ще бъде представен пред публика от Валентин Георгиев – програмен директор на ИК „Хермес“ и ученици по актьорско майсторство на НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ с преподавател Даниела Георгиева – Стоянова.

Идеята в един ден, един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът „One city, one Book“ е познат в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище „Изгрев 1909“ за първи път приложи тази добра практика и представи младия писател Явор Веселинов, последван от носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев с трилогията РАЙ, бургаския фантаст Янчо Чолаков, автора на „Ритуалът“ Радко Пенев и Георги Бърдаров с „Аз още броя дните“.

Партньори в седмото издание са ИК „Хермес“, Дарик радио Бургас, Професионална търговска гимназия и НУМСИ „П. Владигеров“.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас и „Бургасбус“ ЕООД.

 

Лице за контакти: Кристина Атанасова – 0886798029

 

Александър Красимиров Чобанов е роден в град Смолян, 1979 година.

През 2008 година издава сборника с разкази „Колекция 18“, за който получава наградата „Южна пролет“ за дебютант на 2008 година в категория проза. През 2016 получава наградата „Светлоструй“ за сборника с разкази „Квантова градина“.

2011 г. – издава сборника с разкази „Летен следобед“;

2013 г. – излиза от печат първият му роман – „Хлапета“ (ИК „Хермес“);

2015 г. – издава сборника с разкази „Квантова градина“ (ИК „Хермес“);

2017 г. – издава втория си роман – „Неотминало“ (ИК „Хермес“);

От 2010 година работи като част от сценарните екипи на сериалите – „Под прикритие“- сезон 2,  „Четвърта власт“ – сезон 1 и сезон 2 ,“Дървото на живота“ – сезон 2 , „Добрата Дора“, „Дяволското гърло“, „Румбата, аз и Роналдо“ , „Слънчев бряг“. Също така участва като редактор на сценария на филма „Привличане“ и като сценарист на пълнометражен филм „Животински бесове“.

През 2012 година се присъединява към екипа на Максим Ешкенази като сценарист към образователните концерти за деца и възрастни от Програмата „Фортисимо Фамилия“. От 2015 година е директор на „Фортисимо Фамилия“. През 2017 година е директор на „Фортисимо Фест“ – „Музика под звездите“.

Завършва „Българска филология“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Магистър по Творческо писане – Софийски университет „Климент Охридски“ и American and British studies НБУ. 

Предишна статияДа помогнем на Цвети!
Следваща статияИ „Драконите“ в помощ на Владо Стоянов! Организират благотворителен мач между футболисти и фенове на Дунав