За пръв от десетилетия – Белоградчик остана без нито един турист

0
695
medium Belograd4ik centarat
Сподели новината.

За пръв от десетилетия насам в Белоградчик няма нито един турист. Новината съобщи кметът Борис Николов. От миналия петък градът живее без посетители при 130 000 туристи, посетили населеното място през миналата година. Градът на практика е пуст. Организирани групи вече не идват. С кметска заповед са затворени историческата крепост „Калето”, музеят и пещерата „Магура”.

Това е добре от здравна гледна точка, нямаме контакт с непознати хора, но е отчайващо от финансова. Защото градът разчита на туризма за пълнене на местната хазна, обясни кметът.

Само 10-15 души, които работят в чужбина, са се върнали по домовете си. Служители на общината и на полицията ги проверяват по няколко пъти на ден дали спазват карантината. Досега не сме установили нарушения, каза кметът.

В града работи Домашният социален патронаж, от който храната се доставя в къщи. Храна в общинската кухня се приготвя и за старческите домове в селата Салаш и Дъбравка. Дезинфекцираме целия град, допълни кметът. Във водата, с която се мият улиците, се поставя дезинфектант. Затворени са със заповед на управника пазарът, детската градина и училищата.