четвъртък, юли 25, 2024

Южна Осетия обмисля присъединяване към Русия

Date:

Сподели новината.

Южна Осетия, регион, който се отдели от Грузия и се самопровъзгласи за “независима държава”, е обсъдил да стане част от Русия с представители на Москва, съобщи в неделя руската информационна агенция РИА Новости, цитирайки от ръководителя на “парламента” на Южна Осетия.

Русия призна Южна Осетия и друг отцепил се регион от Грузия, Абхазия, за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върнат Южна Осетия в петдневна война през 2008 г. Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия също ги признават за независими държави.

Западът обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, представляващи една пета от територията на Грузия, а Тбилиси иска да си върне обратно двата региона.

“Обсъждаме всички тези въпроси в тясна координация с Русия, като вземаме предвид нашите двустранни отношения и договори”, каза Алан Алборов, председател на “парламента на Южна Осетия”, в отговор на въпрос за възможността за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

“Когато стигнем до тази идея заедно с Руската федерация (за присъединяване към Руската федерация), ще го направим”, каза Алборов, цитиран от РИА.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Затвориха ж.п. линия и пътища заради ада край Елин Пелин

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път...

Турски тир изгоря, шофьор загина трагично в инцидент в Търновско

Шофьорът, загинал при тежката катастрофа между два товарни автомобила...

Тревога в Сунгурларе! 4 села са на воден режим

Общо 13 населени места в област Бургас преминаха на...

Кресна потъна в скръб!

Почетният гражданин на Благоевград и бивш кмет на общината...