Сподели новината.

Продължава обсъждането на идеите за увеличаване на обема на язовир „Студена“. Предложени са няколко варианта и те ще бъдат обсъдени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сряда, 4 декември.

Отклонени са количества и от Владайския канал, съобщи пред БНТ регионалният министър Петя Аврамова.

„Много спекулации се чуха относно случващото се с язовир „Студена“. Искам да уточня, че ремонтът на язовирната стена приключи още през 2018 г. Не са източвани количества вода през лятото, за да се ремонтира стената. Търсят се варианти обаче за допълнителна модернизация на съоръжението“, обясни Аврамова.

Запитана дали ще бъде намален водният режим от първоначално планираните четири месеца, министър Аврамова обясни, че се прави всичко възможно и ако количествата в язовира го позволят, ще бъде възстановено възможно най-бързо непрекъснатото водоподаване.

Министърът разкритикува и съществуващия в момента воден режим като недостатъчно ефективен. По думите ѝ, заради честото спиране на водата се получават чести аварии и не е ясно колко ефективно се пести вода и какви са загубите заради възникналите аварии.