Сподели новината.

Въпреки водния режим близо един милиард литра вода, или обемът на 133 олимпийски басейна, са изчезнали от язовир „Студена“ през изминалия месец ноември. Въпросното количество не е стигнало до Перник, не е подавано към промишлените предприятия в района и не е изпуснато в река „Струма“, но въпреки това липсва. Тази мистерия се вижда от графиците за ползване на водите от язовир „Студена“, които министърът на околната среда Нено Димов е издал, но обяснението й е трудно или най-малкото никой не иска да го даде.

От документите става ясно, че в началото на ноември наличният полезен обем в язовира е бил 4 млн. куб.м (от възможни 25 млн.), а на 2 декември нивото вече е 2 млн. куб.м. Драстичното понижение е факт въпреки въведения на 18 ноември воден режим и спряното захранване на промишлеността и, което е по-важното в случая, надхвърля значително определеното за ползване количество от 1-1.2 млн. куб.м (виж графиката). Още повече че през месеца все пак е имало и приток към язовира – 0.12 млн. куб.м по най-консервативни оценки и 0.25 млн. куб.м по средни.

Ако същият темп на понижаване на водата продължи и през декември, е много вероятно точно по време на коледните празници Перник да остане съвсем без вода. И очевидно властта не е подготвена за такъв сценарий, след като на заседанието на Министерския съвет през тази седмица премиерът Бойко Борисов заяви: „Дай Боже да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, но да напълни язовирите.“

Извън контрол

За разлика от много други проблеми в страната този с водата на Перник излезе извън възможностите на Борисов. Той уволни областния управител Ирена Соколова и изпълнителния директор на ВиК оператора Иван Витанов, но от това няма как да се напълни язовирът. Няма да има ефект и от първия сняг – едно, че количествата са малки, друго, че сега в планината те няма да се стопят и да потекат към „Студена“.

Според данни, които „Капитал“ получи през свой източник, общият разход от язовира през октомври е средно 615 л/сек. и постепенно стига до 788 л/сек. на 31 октомври. В началото на ноември обаче изтичането на вода от язовира неясно по какви причини скача над 800 л/сек. – точно в навечерието на скандала, и така до 19 ноември (ден след като е въведен водният режим), когато пада на 690 л/сек. В периода 21-27 ноември (след изключването и на индустрията) е 350-400 л/сек.

Въпреки това пресъхването на язовира може да се окаже буквално извън контрол. Редица експертни данни, включително актуални сателитни снимки, показват, че обемът му вече е около 1.5 млн. куб.м, което означава, че или изтичането на вода продължава с бързи темпове въпреки предприетите мерки, или числата на екоминистерството за състоянието на язовира са умишлено завишени, за да не се всява паника.

Хидроинженери обръщат внимание и на обясненията на министър Димов, че след като е спряно отклоняването на вода към Радомир (което се случва преди самия язовир), притокът към „Студена“ се е увеличил от 30-40 л/сек. през октомври и ноември до 418 л/сек. на 28 ноември, или 10 пъти. В този момент обаче извор „Врелото“, от който се отклонява водата към Радомир, е с дебит 100 л/сек. На следващия ден (29 ноември) към „Студена“ вече е отчетен приток от 150 л/сек. (вероятно реалния). На 3 декември притокът към язовира отново е точно 418 л/сек. (колкото е на 28 ноември), а на 2 декември е бил 271 л/сек. „Няма откъде да дойде изобщо такова количество вода на 28 ноември, а най-малкото някой да го измери, интересно как по принцип измерват притока от всички източници, при положение че тези данни са просто измислени“, коментира източникът.

Един проблем много причини

Безспорно най-малката вина за кризата с водата в Перник има по-сухата година. Доказателство за това е, че почти всички останали язовири, включително по поречието на р. „Струма“, са с нормални обеми. Общото мнение на експертите, с които „Капитал“ разговаря, е, че сегашното положение е резултат от множество грешни управленски решения. Едно от тях определено е забавеното спиране на водата към Радомир, но в никакъв случай то не е основното. Просто обемите са такива, че не биха променили осезаемо сегашната ситуация, дори мярката да беше взета през август. Иначе причината ВиК – Перник, да захранва Радомир от „Врелото“, а не от язовир „Стефаново“ (ПС „Сиреняците“), е, че така излиза по-евтино – помпите при малкия язовир били три пъти по-енергоемки от тези на „Врелото“.

Друго грешно решение е, че не е прекратено по-рано подаването на вода към промишлените предприятия. В нормални условия само към „Стомана индъстри“ и „Топлофикация Перник“ се подават около 20-25% от водата, която излиза от язовир „Студена“. В началото на ноември, когато вече беше ясно, че предстои сериозна криза с водоснабдяването, министър Димов е издал заповед за водоползване, в която обаче делът на промишлеността е запазен до над 20%. Седмица по-късно, след медийното отразяване на пресъхналия язовир, бе издадена нова заповед, според която водата за промишлени нужди вече е намалена до 13% от обема, който се подава към Перник. Едва когато се въведе воден режим за населението – на 18 ноември, водата за бизнеса бе спряна.

Защо това не е направено по-рано така и не стана ясно. Видя се обаче, че и производството в „Стомана“, и парното и топлата вода от „Топлофикация“, могат да продължат, без да ползват вода от „Студена“. Предприятията имат собствени източници на захранване, като по информация на „Капитал“ в момента черпят вода директно от река „Струма“, за което имат разрешение от Басейновата дирекция „Западнобеломорски район“. Дружествата плащат в пъти по-ниски такси за речната вода, но проблемът им е, че тя трябва да бъде пречиствана, за да не увреди машините и съоръженията. Точно затова за бизнеса е по-изгодно да получава питейна вода. И особено когато я заплаща по тарифите на ВиК – Перник, които са най-ниските в България – 0.131 лв./куб.м без ДДС. За сравнение, цената за непитейни нужди в София е 0.696 лв./куб.м, а във Враца например е 1.649 лв./куб.м.

Има и съмнения, че водата от язовира е използвана за ВЕЦ-а на „Студена“, чийто оператор е ВиК дружеството, но те не изглеждат много вероятни. Вярно е, че приходите от продадената електроенергия компенсират загубите от основната дейност на дружеството и дори има съмнения, че служат за бонуси на ръководството. Само че, след като мине през централата, водата от язовира пак попада в пречиствателната станция и се насочва към града. А и по информация на „Капитал“ ВЕЦ „Студена“ така или иначе не е работил от 6 юни насам.

Много по-голям проблем представлява липсата на измервателни уреди, които в реално време да показват какво количество вода влиза в „Студена“ и какво излиза от него. Такива, оказва се, има само на входа на пречиствателната станция за Перник.

А водата е зад баира

Но може би най-показателното за липсата на каквато и да било визия и пълното безхаберие при управление на водите е фактът, че само на 5 км от Радомир и на двайсетина от Перник се намира язовир „Пчелина“. Той е повече от два пъти по-голям от „Студена“ и в момента разполага с близо 20 млн. куб.м вода. Но тя по никакъв начин не може да се ползва.

По принцип „Пчелина“ е специално проектиран и изграден през 70-те години на миналия век за напояване и за промишленото водоснабдяване на Перник и региона. И в продължение на десетилетия е ползван именно за това, като за да стигне водата до заводи като този на „Стомана“ или до мините, са използвани помпи и малкият язовир „Бушляк“ като изравнител.

В момента обаче съоръженията са неизползваеми, като в сигнал до институциите на Сдружение „Балканка“ се твърди, че помпите дори са разграбени. А единственото, което екоминистър Нено Димов прави, е всеки месец да определя колко от събралата се в „Пчелина“ вода да бъде изпускана в Струма. Последно е решил да пусне 3 млн. куб.м, или с 50% повече от наличния обем в язовир „Студена“.