Сподели новината.

 

На фона на повишеното обществено внимание към водните ресурси в страната и лесните провокации към паника Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече трети месец не публикува справките за състоянието на комплексните и значимите язовири в страната. Последният документ е за ноември, като такива няма за декември и януари.

От ведомството от седмици не отговарят на въпросите на „Капитал“ защо на сайта им липсват месечните справки и отказват да ги показват. Така заявките на новия екоминистър, Емил Димитров-Ревизоро, че ще обиколи всички язовири и ще провери къде са проблемите, всъщност остават само на думи. Липсата на публичност в случая повдига съмнения, че или анализите за водите у нас изобщо не са изготвени, или данните са толкова стряскащи, че не бива да стигат до широката общественост.

 

Междувременно водната криза в Перник е напът да засегне и Радомир, в който живеят около 20 хил. души. От заповед, публикувана на сайта на „ВиК Перник“, става ясно, че от два месеца водоподаването в част от града е нерегулярно, като спира напълно между 23 часа и 5 сутринта.

Във вторник пред БНР кметът на Радомир Пламен Алексиев определи ситуацията в Перник и Радомир като „изключително изнервена“. „Ситуацията е предаварийна, защото вече имаме воден режим във висока и ниска зона по предписания на ВиК оператора, за да може да се резервира вода“, казва той, като уточнява, че сега с помпи се прехвърля вода, което не е ефективно. Високите етажи на блоковете оставали без вода, защото налягането е малко. Той е предложил два варианта за действие на институциите в настоящата ситуация, като те включват и намеци за финансиране и участие от страна на държавата, за да се изпълнят решенията по-бързо.

След като в края на ноември стана ясно, че вода, предназначена за Перник, е отивала в Радомир чрез тръба от един от източниците на язовир „Студена“ – „Врелото“, водоснабдяването на града вече става с помпените станции „Опалово“ и „Сиреняците“. От около две седмици обаче помпите в „Опалово“ се изключвали постоянно заради намаляване на водата във водоизточника. Според инженерни проучвания загубите в довеждащия водопровод от „Опалово“до резервоар „Ниска зона“ в Радомир възлизат на 40%.

Кметът Алексиев е изпратил писма до министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие, областната администрация на Перник и „ВиК Перник“ за това, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града, и настоява за спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод. „Първият вариант струва 280 хил. лв., за да може излишната вода от Старо село да се вкара в помпената станция „Опалово“ и оттам да се изтласка към Радомир. Вторият е много по-скъп, защото изисква 15 км напорен водопровод“, казва той пред БНР.

По думите на Алексиев общината може да „започне ремонт със собствени сили“, което ще отнеме три месеца.

Проблем и в Ямбол

Във всички 44 села на територията на община Тунджа е забранено ползването на питейна вода за небитови нужди. „ВиК Ямбол“ е препоръчало мярката, която ще е в сила до покачване на количествата във вододайните зони, съобщава БНР. Такава забрана има и в община Болярово.

Продължилото няколко месеца засушаване, амортизираната до крайност мрежа и недостатъчните количества във вододайните зони са причините, довели до забраната, уточни кметът на община Тунджа Георги Георгиев.