Всички сме притеснени за домовете си по празниците! Вижте как да се предпазите от крадци

0
137
1544704129 8a2e115d7365031b1f130a0ec9bbaebc
Сподели новината.

В навечерието на празниците мнозина вече стягат багажа и се готвят за дълго чаканата почивка със семейството си. Тя, естествено, ще бъде някъде далеч, на стотици километри от дома. 

Коледа и Нова година е любимото време на крадците. Когато един дом престане да бъде крепост, той се превръща в привлекателен обект за престъпниците. Според официалната статистика, в един от най-популярните и привидно спокойни градове в света – Барселона, месечно се се извършват около 7 хиляди домови кражби.

Как да защитите надеждно собствения си дом по празниците, особено ако не разполагате със средства за скъпи охранителни аларми? Днес събрахме за вас няколко изключително прости и в същото време ефективи съвети, които ще ви помогнат не само да обезопасите дома си, но и да убиете желанието на крадците да проникнат в него.

Крийте добре всички ценни вещи 

Докато майсторът се мъчи да оправи мивката в кухнята разполага с достатъчно време, за да огледа добре дома ви и всичко, което се намира в него. Той може да е много добър специалист, но лош човек, който обича да разказва какво е видял в къщите на клиентите си. А когато думите му стигнат до неподходящи уши, можете да останете без най-ценните си предмети.

Между другото, това съвсем не означава, че всички майстори са лоши хора, но излишната предпазливост няма да ви навреди. Затова преди да поканите някой специалист в дома си, е добре да проучите репутацията му.

Не позволявайте на крадците да чуят стационарния ви телефон 

Стационарният телефон, в случай, че все още имате такъв, е още един източник на потенциална опасност. Любимият номер на обирджиите е да застанат пред входната врата и да наберат номера на домашния телефон. А когато отсреща никой не вдигне, означава само едно – теренът е чист!

За да не изпадате в подобна ситуация, намалете силата на звъненето до нула. Така ще се спасите от всеки потенциален грабител, защото когато набере номера ви, ще чуе само тишина!

Сложете си надеждна ключалка

Статистиката показва, че 73% от домовите кражби са извършени чрез проникване през входната врата. Точно затова хубавата ключалка намалява шансовете на зложелателите да се намъкнат в жилището ви докато ви няма.

Най-лесно се разбиват цилиндровите ключалки. Крадецът ще се измъчи доста, ако сте си взели щифтова. Има и ключалки, които буквално се разпадат на части, ако някой реши да ги отвори без нужния ключ. В тези случаи единственият начин да влезеш в жилището е като свалиш цялата врата.

Укрепете прозорците 

Друго популярно място, през което крадците проникват в чуждите жилища, са прозорците. Всички, които живеят на ниски или високи етажи и в близост има пожарна стълба, е добре да си сложат решетки.  Но не забравяйте, че защитата не трябва да се превръща в преграда при непредвидени ситуации, затова е по-добре тя да бъде подвижна, с ключалка.

Грижете се за пространството пред дома си

Ако имате къща или вила, не карайте крадците да си мислят, че в нея не живее никой. Грижете се за храстите пред дома си, почиствайте редовно пътечките, които водят към вратата… Така ще потвърдите присъствието си и ще заблудите недоброжелателите.

Използвайте страховете на крадците

Крадците се страхуват да не бъдат открити и заловени. Затова, ако не искате да харчите пари за охранителни системи, просто сложете на вратата си стикер „Обектът се охранява“. Това ще накара апашите да се замислят много внимателно дали си струва да рискуват с дома ви.

Изхвърляйте кутиите от скъпите си покупки правилно 

Когато изхвърляте на боклука голямата кутия от новия си телевизор или хладилник, рискувате да се сдобиете с неканени гости и да се лишите от новата си покупка. Подобен кашон направо крещи, че сте си купили нещо ценно.

За да избегнете неприятностите, преди да се отървете от обемния боклук, го накъсайте на дребни части. Така няма да събудите никакво подозрение!

Преструвайте се

Представете си следната ситуация: излизате от дома си, в който няма никой, а на улицата виждате подозрителен човек. Не е изключено той просто да чака да напуснете дома си, за да ви обере. Затова не се притеснявайте да се обърнете към прозореца и да помахате с ръка, все едно си взимате довиждане с някой. Така ще заблудите престъпника, че жилището ви не е останало празно.

Проверявайте ключалките

Ако на вратата в областта на ключалката се е появила цепнатина, това означава само едно – жилището ви вече е провокирало интереса на престъпниците. Затова всеки път, преди да влезете през входната врата, внимателно проучвайте мястото, за да успеете да реагирате навреме.

Погрижете се за светлината

Плътно спуснатите щори и пердета в продължение на няколко дни са явен признак, че вкъщи няма никой. Съгласете се, че няма човек, който да може живее продължително време без слънчева светлина. Затова, оставяйки жилището си без надзор, се погрижете между пердетата да има някакво разстояние. Така ще създадете илюзията, че в дома ви има хора.

Бодлива растителност пред оградата и прозорците

За да превърнете и най-простата ограда в истинска преграда, посадете пред нея всякакви бодливи растения. А под прозорците можете да засадите рози. Малцина крадци биха решили да рискуват с подобни неприятни препятствия.

Не давайте никаква информация по телефона

Струва си да изострите вниманието си, ако по телефона започнат често да ви притесняват служители на странни комунални служби и да ви питат за работното ви време, мястото, където се намира офисът ви и за хората, с които живеете под един покрив. Това е един от любимите методи, който използват джебчиите. Така те получават цялата информация, от която се нуждаят и избират най-подходящия момент за удара си.

--------------------------