Сподели новината.

Обитателите на 20 къщи във вилна зона „Черниците“ край Бургас са били предупредени да напуснат домовете си рано тази сутрин. Разпореждането на кмета Димитър Николов е заради критичното покачване на нивото на р. Маринка.

В 05.30 часа сутринта системата на Община Бургас за ранно оповестяване на рискове от наводнения/ „Информационна система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас“ (ИСУВ) / е отчела критични нива на водата край вилното селище, заради интензивните валежи. С разрешение на дежурните на „Лукойл Нефтохим Бургас“, служители на УКОРС към Община Бургас са вдигнали т.нар. саваци на дигата, за да увеличат пропускливостта на водата.

В червената зона на системата е и р. Отманлийска край Ченгене скеле, но там няма опасност от заливане на къщите.

Заради възникващите в този район години наред инциденти, вследствие на преливане, Община Бургас направи корекции на коритото на реката и изгради предпазни съоръжения.

„Следим ситуацията в двата рискови участъка в района, няма пряк риск за здравето и живота на хората там. Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици,“ каза кметът Димитър Николов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук