Внимавайте със заемите за жилища! Лихвите ще скачат!

0
387
1323213218932189923932
Сподели новината.

Бумът на кредитирането от 2018 г., свързан с ниските лихви, ръста на икономиката, на доходите и конкуренцията между банките, носят увеличаващи се рискове.

Това предупреждение е записано в последното издание на БНБ “Банките в България”, което оценява сектора към септември 2018 г.

Преките рискове са свързани с очакванията за наближаваща рецесия и предстоящо повишаване на лихвените нива. Косвените пък са свързани с външни шокове от спад на икономическата активност в еврозоната, Брекзит, търговската война САЩ – Китай и САЩ- Русия.

Най-високи са опасностите при ипотечните заеми, които са дългосрочни и при които ръстът през миналата година бе най-голям – близо 10%.

Към септември

заемите са с

1,4 млрд. лв.,

или с 12,6%

ръст спрямо септември 2017 г., а общият им размер е над 60,3 млрд. лв., отбелязват от централната банка. За предпоследното тримесечие на 2018 г. заемите за граждани са с 375 млн. лв. повече, фирмените с 537 млн. лв., а за други финансови предприятия – с 414 млн. л

3,4 млрд.лв. е нетният размер на необслужваните кредити, което е 4,1% от всички нетни заеми, отбелязват от централната банка. Капиталът на банковата система покрива изцяло техния размер. Въпреки това от БНБ препоръчват на банките

да спазват

консервативни

кредитни

стандарти

Причините са две – делът им все още е над средния за ЕС, а при някои кредитни институции високите стойности са съчетани и с по-ниско от средното за системата покритие с обезценка.

През септември м.г. БНБ обяви, че ще увеличи до 0,5% антицикличния буфер. Това означава, че за всеки заем се отделят по 0,5% като резерв. Намерението бе увеличението да влезе в сила от октомври т.г. Впоследствие срокът бе изтеглен за януари, а за 10 банки той бе вдигнат до 0,75%. От анализа става ясно, че

планът на БНБ е

размерът му да

се вдигне до 1%

от 2020 г. В края на септември м.г. общата натрупана обезценка в банковата система бе 4,6 млрд. лв.

Общите активи на банките достигат 103,2 млрд., като през третото тримесечие на м.г. са се увеличили с 3,1 млрд. лв.

Въпреки ниските лихви по депозити, които са близо до нулата, спестяванията растат – към септември те са с 2,4 млрд. лв. повече в сравнение със септември 2017 г. и достигат до 88,6 млрд. лв. От БНБ очакват

свиване на

разликата

при лихвите

по депозити

и кредити

Ръстът на жилищните заеми има принос в увеличаване цените на имотите, което стимулира търсенето на още кредити за покупка, предупреждават централните банкери.

Адаптираме кредитните си стандарти, те са достатъчно консервативни, така че да не допускат прекомерно и неразумно отпускане на заеми, което да застраши системата, коментираха от Асоциацията на банките.

Във вторник една от имотните агенции – Arco Real Estate, отчете 7,1% спад в броя на запитванията за покупка на имот през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо предходното. Според брокерите ръстът на цените на имотите през 2018 г. е бил с 6,3% по-нисък от предходната година. В началото на 2018 г. той бе стигнал до 8,5% и това поставяше България на 10-о място в ЕС, а в края на годината страната ни отстъпи на 12-о място.

--------------------------